Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Jelentés a digitális euróról szóló nyilvános konzultációról

A digitális euro csak akkor lehet sikeres, ha kielégíti az európaiak igényeit

Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja

Tizennyolc kérdést tettünk fel, hogy összegyűjtsük a digitális euro kibocsátásával kapcsolatos előnyökről és nehézségekről, valamint a lehetséges kialakításáról szóló véleményeket. A nyilvános konzultáció 2020. október 12. és 2021. január 12. között zajlott.

Ebben a jelentésben áttekintést adunk a 8221 válaszról. Fontos adalék lesz a 2021 közepére várható kormányzótanácsi döntéshez arról, hogy elindítsunk-e a digitális euro lehetséges kialakítására és felhasználására vonatkozó hivatalos vizsgálatot.

Központi oldal a digitális euróról

A nyilvános konzultáció válaszadóinak véleményei

Az adatvédelem, a biztonság és az egész euroövezeti fizetésre való alkalmasság mind fontos szempont

A lakosság és a szakmabeliek egyaránt az adatvédelmet tekintik a digitális euro legfontosabb jellemzőjének, de a biztonság, az olcsóság és az euroövezeten belüli könnyű használhatóság is elvárás.

Bővebben
Fontos a meglevő fizetési megoldásokkal való integrálhatóság

Az engedélyezett közvetítőknek is ott kell lenniük a digitális euróval kapcsolatos szolgáltatók között, ugyanis ők a legalkalmasabbak az innovatív és hatékony szolgáltatások nyújtására, a meglevő banki és fizetési rendszerekbe való beépítésére.

Bővebben
A kártyák, a digitális pénztárcák és az okostelefonok készpénzjellegű tulajdonságokkal rendelkezhetnek

Az összes jelenleg rendelkezésre álló hardver- és szoftvermegoldást hozzá lehetne igazítani a digitális euro használatához, és a készpénzes tranzakciókhoz hasonlóan lehetne velük fizetni azzal a feltétellel, hogy továbbra is biztonságosan használhatók.

Bővebben

Az eredmények bemutatása

Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a digitális euro megfeleljen az állampolgárok várakozásainak, amelyeket a nyilvános konzultáció során kifejezésre juttattak – nyilatkozta Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja, amikor 2021. április 14-én a nyilvános konzultáció eredményeit bemutatta az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt.

Itt megnézhető a meghallgatás

Teljes jelentés

Itt áttanulmányozható a digitális euróról szóló nyilvános konzultációról készült jelentés. A válaszok fontos adaléknak számítanak az eurorendszernek a digitális euro bevezetésének lehetőségéről folyamatban levő értékeléséhez és a majdani döntésekhez.

Itt elolvasható a jelentés

A válaszadók áttekintése

Az EKB sokféle témáról tart nyilvános konzultációt az átláthatóság fokozása céljából és azért, hogy lehetővé tegye az uniós polgároknak, piaci szereplőknek és egyéb érdekcsoportoknak az európai ügyekről és rendeletekről szóló nézeteik kifejezésre juttatását.

A konzultáción való részvétel önkéntes, a válaszadók személyes és szakmai érdeklődését, véleményét tükrözi. Igaz ugyan, hogy a válaszadói minta kiválasztásánál nem volt szempont az euroövezeti népesség statisztikailag reprezentatív megjelenítése, a válaszokból az eurorendszer értékes adalékot kap a digitális euróról folyó tanácskozásokhoz.

  • A válaszadók 94%-a állampolgárként, 6%-uk pedig szakmabeliként sorolta be magát, utóbbi csoport egyharmada a technológiai vállalat megjelölést adta.
  • A magukat állampolgárként azonosító válaszadók 87%-a férfi.
  • A legtöbb hozzászólás három országból érkezett: 47% Németországból, 15% Olaszországból, 11% pedig Franciaországból. Portugália, Spanyolország, Ausztria, Belgium és Hollandia a válaszadók 1%-tól 5%-át tette ki, a maradék tagállam pedig egyenként kevesebb mint 1%-át.
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

A digitális euróról szóló nyilvános konzultáció eredményei

Sajtóközlemény

Itt megkapja kérdéseire a válaszokat

Gyakori kérdések a digitális euróról