Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Izvješće o javnom savjetovanju o digitalnom euru

Digitalni euro može biti uspješan samo ako zadovoljava potrebe Europljana.

član Izvršnog odbora Fabio Panetta

Postavili smo 18 pitanja kako bismo prikupili mišljenja o prednostima i poteškoćama povezanima s izdavanjem digitalnog eura te o njegovu mogućem dizajnu. Naše javno savjetovanje održavalo se od 12. listopada 2020. do 12. siječnja 2021.

Izvješće sadržava pregled 8221 zaprimljenog komentara. Upravno vijeće upotrijebit će ga kada sredinom 2021. bude odlučivalo o pokretanju projekta digitalnog eura radi službenog istraživanja mogućeg dizajna i upotrebe.

Središnja stranica o digitalnom euru

Mišljenja sudionika javnog savjetovanja

Važni su privatnost, sigurnost i mogućnost plaćanja u cijelom europodručju

Građani i stručnjaci slažu se da je privatnost najvažnija značajka digitalnog eura. Trebao bi biti siguran i jeftin. Osim toga trebalo bi ga biti lako upotrebljavati u cijelom europodručju.

Više
Važna je integracija s postojećim rješenjima za plaćanja

Ovlašteni posrednici trebali bi sudjelovati u pružanju usluga povezanih s digitalnim eurom. Od njih se mogu očekivati inovativne i učinkovite usluge integrirane u postojeće bankovne i platne sustave.

Više
Kartice, novčanici i pametni telefoni mogli bi omogućiti značajke slične gotovini

Sva postojeća hardverska i softverska rješenja mogla bi se prilagoditi upotrebi digitalnog eura i plaćanjima nalik gotovinskim transakcijama ako se time ne ugrozi sigurnost plaćanja.

Više

Prikaz rezultata

Učinit ćemo sve što je u našoj moći da digitalni euro zadovolji očekivanja građana izražena u javnom savjetovanju, rekao je član Izvršnog odbora Fabio Panetta 14. travnja 2021. predstavljajući rezultate javnog savjetovanja Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta.

Pogledajte saslušanje

Cijelo izvješće

Proučite cijelo izvješće o javnom savjetovanju o digitalnom euru. Komentari će biti korisni Eurosustavu u ocjenjivanju i skorom odlučivanju povezanima s mogućim uvođenjem digitalnog eura.

Cijelo izvješće

Sudionici javnog savjetovanja

ESB održava javna savjetovanja o različitim temama radi veće transparentnosti i kako bi saznao što građani EU-a, tržišni sudionici i drugi dionici misle o europskim pitanjima i propisima.

Sudjelovanje u javnom savjetovanju dobrovoljno je i proizlazi iz osobnih i profesionalnih interesa i stavova sudionika. Premda uzorak sudionika nije statistički reprezentativan za stanovništvo europodručja, komentari će biti korisni za razmatranje uvođenja digitalnog eura u Eurosustavu.

  • 94 % sudionika za sebe je reklo da su građani, dok ih je 6 % reklo da su stručnjaci. Od stručnjaka je jedna trećina rekla da predstavljaju tehnološka poduzeća.
  • Od sudionika koji su za sebe rekli da su građani, 87 % bili su muškarci.
  • Najviše komentara stiglo je iz triju država: 47 % iz Njemačke, 15 % iz Italije i 11 % iz Francuske. Iz Portugala, Španjolske, Austrije, Belgije i Nizozemske stiglo je između 1 % i 5 % po državi, dok je iz ostalih država članica stiglo manje od 1 % komentara po državi.
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Rezultati javnog savjetovanja o digitalnom euru

Priopćenje za javnost

Pronađite odgovore na sva vaša pitanja

Česta pitanja o digitalnom euru