Menu

Ce este Banca Centrală Europeană?

...și ce înseamnă BCE pentru dumneavoastră în viața de zi cu zi?

1 iunie 2018 (ultima actualizare: 14 decembrie 2018)

Pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a BCE la 1 iunie 2018, am reunit mai jos 20 de date și informații.

 1. Dacă locuiți în zona euro, atunci vă numărați printre cei 340 de milioane de cetățeni care au în comun o monedă unică, gestionată de Banca Centrală Europeană. Economia noastră este a doua, ca mărime, din lume.
   
 2. Pentru a putea avea siguranța că veniturile dumneavoastră vă vor permite mâine să cumpărați la fel de multe bunuri ca astăzi, BCE depune eforturi pentru a menține prețurile stabile în zona euro – aceasta este misiunea noastră principală. De la crearea euro la 1 ianuarie 1999, inflația s-a situat, în medie, la 1,7%, nivel inferior celor consemnate în anii ’70, ’80 și ’90.
  De ce este importantă stabilitatea prețurilor?
   
 3. Cum menținem prețurile stabile? Prin stabilirea ratelor dobânzilor și prin alte măsuri de politică monetară. Consiliul guvernatorilor BCE se reunește la fiecare șase săptămâni pentru a adopta decizii de politică monetară.
  Ce este politica monetară?
  Decizii de politică monetară
   
 4. Împreună cu cele 19 bănci centrale naționale, BCE produce, de asemenea, bancnote euro (din anul 2002, am produs 130 de miliarde de bancnote).
  Elementele de siguranță ale bancnotelor
   
 5. BCE monitorizează cu atenție stabilitatea sistemului financiar. Dacă este stabil, sistemul financiar poate face față șocurilor fără perturbări majore. Cu alte cuvinte, oamenii își pot accesa în continuare conturile bancare, companiile pot încă efectua și primi plăți, investitorii își pot continua operațiunile etc. BCE analizează riscurile la adresa sistemului și propune politici macroprudențiale autorităților guvernamentale din zona euro.
  Stabilitatea financiară în prim-plan
  Un ghid rapid privind politicile macroprudențiale
   
 6. Din anul 2014, BCE se ocupă și de supravegherea directă a celor mai mari bănci din zona euro, astfel încât să puteți avea certitudinea că acestea pot face față situațiilor dificile. În jur de 1 200 de membri ai personalului monitorizează cu atenție 118 bănci mari și stabilesc orientări pentru sector.
  De ce este necesară supravegherea băncilor comerciale?
   
 7. BCE se asigură că puteți efectua plăți în siguranță, indiferent dacă acestea sunt în numerar, prin card sau electronice. Acest lucru se datorează faptului că BCE se ocupă de sistemele de plăți care fac aceste operațiuni posibile. Sistemul de plăți al BCE, TARGET2, procesează 350 000 de tranzacții pe zi, cu o valoare zilnică de 1 700 de miliarde EUR.
  Ce este TARGET2?
   
 8. Apropo de plăți, știați că în curând va fi posibilă efectuarea de plăți electronice instant prin sistemul TIPS și că nu va mai trebui să așteptați timp de mai multe zile sosirea plății?
  În curând: plăți instant transfrontaliere
  Ce este serviciul de decontare a plăților instant prin intermediul TARGET (TARGET Instant Payments Settlement – TIPS)?
   
 9. BCE efectuează studii privind blockchain și alte tehnologii financiare inovatoare și este activă în domeniul rezilienței cibernetice. Scopul său este acela de a asigura că sistemele de plăți continuă să fie sigure, reziliente și eficiente.
  Cum ar putea transforma noua tehnologie piețele financiare?
  De ce este importantă reziliența cibernetică?
   
 10. BCE este interesată de tehnologia de lucru cu volume mari de date (big data). Statisticienii BCE procesează în mod constant date din toate tipurile de domenii, care contribuie la fundamentarea deciziilor de politică monetară ale acesteia.
  De ce sunt importante statisticile?
   
 11. Politica monetară a BCE contribuie la creșterea economică a zonei euro. Știați că PIB mediu pe cap de locuitor în zona euro a crescut de la aproximativ 21 000 EUR la circa 32 000 EUR de la crearea monedei noastre?
   
 12. Politicile BCE sprijină și ocuparea forței de muncă. În perioada 2012-2017, au fost create șapte milioane de locuri de muncă noi în zona euro și 71% din populația în vârstă de muncă desfășoară în prezent o activitate.
   
 13. Pentru a asigura faptul că acționează în interesul optim al cetățenilor europeni, BCE este o instituție independentă. Aceasta înseamnă că BCE nu poate fi influențată de considerente de natură politică pe termen scurt.
  De ce este BCE independentă?
   
 14. BCE este răspunzătoare în fața cetățenilor Europei. Din acest motiv, BCE depune eforturi pentru a vă explica măsurile adoptate și are, de asemenea, obligația legală de a răspunde pentru acestea în fața reprezentanților aleși din Parlamentul European.
  Cum își asumă BCE răspunderea pentru acțiunile sale?
   
 15. Vă puteți baza pe BCE. În anul 2012, președintele Mario Draghi a rostit această frază devenită celebră: „În limitele mandatului nostru, BCE este pregătită să întreprindă orice este necesar pentru menținerea euro.” Împreună cu alții, am depășit criza datoriilor suverane din zona euro.
  Discurs susținut de Mario Draghi, 26 iulie 2012
   
 16. Sediul BCE este la Frankfurt pe Main, în Germania. Birourile BCE se află în noul zgârie-nori din cartierul Ostend, precum și în clădirile Eurotower și Japan Centre din cartierul bancar.
  Despre sediul principal al BCE
   
 17. Cele peste 3 000 de persoane care lucrează aici provin din întreaga Europă, și nu numai, și vorbesc 23 de limbi diferite.
  Cariere la BCE
   
 18. La BCE, cultivăm un mediu de lucru favorabil incluziunii. Rețelele personalului includ Rainbow Network, WOW (Women Organise Women) și Grupul etnic și cultural.
  Diversitate și incluziune la BCE
   
 19. Din vârful zgârie-norilor BCE, înalți de 185 de metri, care se află în cartierul Ostend din orașul Frankfurt, pornesc la vânătoare „șoimi”. Suntem atenți și la orice „ulii” și „porumbei” care s-ar putea apropia de căsuțele pentru păsări instalate în perimetrul nostru…

 20. Și, nu în ultimul rând, suntem conștienți de faptul că uneori este dificil să luați legătura cu noi. Dar ne-ar face mare plăcere să discutăm cu dumneavoastră mai des. Aceasta este pagina BCE cu date de contact. Puteți dialoga cu noi și pe  și LinkedIn sau, dacă vreodată vă aflați la Frankfurt, puteți veni la Centrul pentru vizitatori!