Menu

Αρχιτεκτονική τοπίου

Το ελβετικό γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Vogt Landscape Architects ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τον περιβάλλοντα χώρο των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΚΤ, επανερμηνεύοντας την παραδοσιακή θεωρία του «αγγλικού κήπου». Ο ποταμός Main αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό του πάρκου, στο οποίο έχουν φυτευτεί περισσότερα από 700 δέντρα 25 διαφορετικών ειδών. Συλλογή φωτογραφιών

Δημιουργία ενός αγγλικού κήπου για την ΕΚΤ

Το πρότυπο του «αγγλικού κήπου» βασίζεται στην αρμονία με το γύρω τοπίο και αναπαριστά μια εξιδανικευμένη εικόνα της φύσης, η οποία θυμίζει αμυδρά τη χαρακτηριστική αγγλική εξοχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του προτύπου αποτελούν πολλοί κήποι στο Λονδίνο, επαύλεις της αγγλικής αριστοκρατίας, αλλά και ο Αγγλικός Κήπος (Englischer Garten) στο Μόναχο. Το πρότυπο αυτό διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες τοπίου ενσωματώνουν στα σχέδιά τους την κίνηση των ανθρώπων και τη συνεχή μεταβολή της οπτικής τους γωνίας. Σε αυτήν ακριβώς την αρχή στηρίχθηκε και το γραφείο Vogt Landscape Architects για τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΚΤ.

Οι αρχιτέκτονες ανέλυσαν αρχικά με κάθε λεπτομέρεια τον χώρο προκειμένου να κατανοήσουν σε βάθος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι η εγγύτητά του με τις λιμενικές εγκαταστάσεις Osthafen στις όχθες του ποταμού Main. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το υγρό στοιχείο αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του σχεδίου τους.

Ο ποταμός ως βασική πηγή έμπνευσης για το πάρκο

Όσον αφορά το φυσικό τοπίο, η βασική ιδέα ήταν να αποδοθεί σχηματικά η μορφολογία του εδάφους που απαντάται στις φυσικές πλημμυρικές ζώνες: η ιδιαίτερη τοπογραφία του ποτάμιου τοπίου με τις κοίτες, τα επίπεδα, τα στάσιμα νερά, τις διαβρώσεις και τα πρανή αποκτά γεωμετρική μορφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα πάρκο το οποίο αποτελείται από ένα σχηματοποιημένο ποτάμιο τοπίο που ακολουθεί τις φυσικές γραμμές του ποταμού Main και ενσωματώνει το κτίριο της πρώην κεντρικής αγοράς, τον ουρανοξύστη και άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός πάρκου. Η βλάστηση ενισχύει και ταυτόχρονα αμφισβητεί την ιδέα του ποτάμιου τοπίου καθώς συνδυάζει τη χαρακτηριστική βλάστηση των ποταμών με εξωτικά φυτά τα οποία φαίνονται παράταιρα σε έναν τέτοιο οικότοπο. Τα περισσότερα δέντρα είναι φυλλοβόλα, ώστε να διακρίνονται καθαρά οι διάφορες εποχές του χρόνου. Οι ζώνες με δέντρα σε αραιή διάταξη εναλλάσσονται με ζώνες πυκνής βλάστησης, φυσικές θαμνοστοιχίες, τυπικούς σχηματισμούς που απαντώνται στις όχθες ποταμών και συστάδες δέντρων που αναπαριστούν ποτάμιες κοιλάδες.

Ορισμένα από τα μονοπάτια είναι λιθόστρωτα και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε η χάραξή τους να σβήνει ανεπαίσθητα στην άσφαλτο ή στο γρασίδι. Ορισμένες από τις λίθους των μονοπατιών χρονολογούνται από την εποχή κατά την οποία η κεντρική αγορά της Φρανκφούρτης στεγαζόταν ακόμα στην Großmarkthalle. Επίσης, ορισμένες από τις διαμορφωμένες ποτάμιες κοιλάδες καλύπτονται από είδη λίθων που απαντώνται σε τέτοια οικοσυστήματα.

Ένας πνεύμονας πρασίνου για την πόλη της Φρανκφούρτης

Τον Νοέμβριο του 2012 η φύτευση των πρώτων δέντρων τύπου ginkgo σηματοδότησε την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου για τον περιβάλλοντα χώρο. Οι αρχιτέκτονες τοπίου δημιούργησαν ένα πάρκο στο οποίο η βλάστηση φαίνεται να είναι απολύτως φυσική, μολονότι κάθε στοιχείο έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά. Κατά τον ίδιο τρόπο σχεδιάστηκαν και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, τα οποία έχουν τη μορφή τοίχων και περιφράξεων που οριοθετούν τον χώρο. Αυτά έχουν ενσωματωθεί κατά ζώνες, έτσι ώστε, στο μέτρο του δυνατού, ο χώρος πρασίνου να μην εκλαμβάνεται ως περίκλειστος χώρος ούτε από το εξωτερικό ούτε από το εσωτερικό. Ο εξωτερικός τοίχος είναι κατασκευασμένος από υλικά που αντανακλούν τη σύνθεση του εδάφους ώστε να φαίνεται ως προέκταση του πάρκου. Η περίφραξη, η οποία ακολουθεί εν μέρει τις πτυχές του εδάφους, είναι μια μεταλλική κατασκευή που μοιάζει με φράκτη από πασσάλους, όπου ο κάθε «πάσσαλος» απέχει από τον άλλο με διαφορετικό αλλά προκαθορισμένο πλάτος.

Μαζί με τα υπόλοιπα πάρκα που βρίσκονται στη γύρω περιοχή –όπως η GrünGürtel (η πράσινη ζώνη της Φρανκφούρτης), το Mainuferpark (χώρος πρασίνου κατά μήκος της όχθης του ποταμού Main), το γειτονικό Hafenpark (νέο πάρκο που επικεντρώνεται στο θέμα «άθληση και κίνηση») και το Ostpark (πάρκο στην περιοχή Ostend της Φρανκφούρτης)– ο χώρος που περιβάλλει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ συμβάλλει στη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Φρανκφούρτης.