Etapele concursului

Concursul internațional de urbanism și arhitectură pentru noul sediu al Băncii Centrale Europene (BCE) a cuprins mai multe etape. În cadrul etapei de preselecție, 80 de participanți au fost aleși pentru prima etapă. După depunerea conceptelor arhitecturale, juriul a alcătuit o listă de 12 participanți, care au fost invitați să își perfecționeze proiectele în a doua etapă. Cele mai bune trei proiecte au fost alese dintre acestea. După etapa de revizie, Consiliul guvernatorilor BCE și-a confirmat decizia privind proiectul câștigător.

Etapa de preselecție

În anunțul de concurs, arhitecți din întreaga lume au fost invitați să candideze până la data de 20 ianuarie 2003. Drept urmare, au fost depuse aproximativ 300 de candidaturi, care au fost apoi evaluate de comitetul de preselecție pe baza criteriilor menționate în anunțul de concurs. Comitetul, alcătuit din cinci membri ai personalului BCE, sprijiniți de arhitecți din juriul internațional, a selectat 80 de arhitecți (70 „consacrați” și 10 „începători”) pentru a participa la prima etapă a concursului.

Informații conexe și materiale descărcabile

  • European Central Bank launches international architectural competition Press release
  • 80 architects selected for the first phase of the ECB’s architectural competition Press release

Prima etapă

Cei 80 de arhitecți aleși în cadrul etapei de preselecție au fost invitați să prezinte, în condiții de anonimitate, un concept arhitectural pentru prima etapă a concursului până la data de 7 iulie 2003. Conceptele urmau să includă un proiect inițial pentru noul sediu al BCE și planuri de amenajare urbană a amplasamentului. În total, au fost depuse 71 de propuneri de proiecte, care au fost ulterior evaluate de un juriu internațional.

 

Criteriile de evaluare

Evaluarea propunerilor s-a bazat exclusiv pe următoarele criterii:

  • planificare urbană generală, arhitectură și amenajare peisagistică;
  • conformitatea cu principalele caracteristici ale programului de organizare spațială și funcțională, inclusiv modulele de extindere;
  • fezabilitatea conceptului energetic/de mediu și conformitatea cu principalele caracteristici ale cerințelor tehnice ale BCE;
  • conformitatea cu normele relevante, în special cu legislația privind construcțiile și cu cea privind mediul.

Materiale descărcabile

A doua etapă

Evaluarea propunerilor depuse în prima etapă a concursului a condus la o listă de preselecție cuprinzând 12 candidați, cărora li s-a cerut să prezinte concepte arhitecturale mai detaliate pentru a doua etapă.

Criteriile de evaluare

Evaluarea propunerilor s-a bazat exclusiv pe următoarele criterii:

  1. planificare urbană generală, arhitectură și amenajare peisagistică:
    • arhitectura și impactul ansamblului spațial;
    • integrarea în contextul urban și peisagistic;
    • integrarea clădirilor și a monumentelor protejate;
    • funcția și calitatea amenajării peisagistice;
    • originalitatea, inspirația și caracterul inovator al conceptului.
  2. conformitatea cu principalele caracteristici ale programului de organizare spațială și funcțională, inclusiv modulele de extindere:
    • îndeplinirea programului de organizare spațială;
    • organizarea funcțională;
    • calitățile spațiale și de proiectare;
    • crearea unor zone de securitate;
    • circulația internă;
    • accesul extern.
  3. fezabilitatea conceptului energetic/de mediu și conformitatea cu principalele caracteristici ale cerințelor tehnice ale BCE:
    • costurile pe ciclu de viață (costuri de investiții și costuri de funcționare);
    • conceptul energetic și tehnic;
    • fezabilitatea economică.
  4. conformitatea cu normele relevante, în special cu legislația privind construcțiile și cu cea privind mediul.

Propunerile de proiecte

101 Murphy/Jahn, Inc.

Chicago, Statele Unite ale Americii Helmut Jahn

Conceptul arhitectural constă în două turnuri în arc de cerc cu 35 de etaje, conectate pentru a forma un nucleu la sud-est de Grossmarkthalle. Verticalitatea turnurilor creează un contrapunct cu planul orizontal al Grossmarkthalle. Turnurile în arc de cerc sunt deschise către calea de acces și către râu, valorificând la maximum vederile spre și dinspre turnuri. Grossmarkthalle este conservată și rămâne în totalitate vizibilă dinspre Sonnemannstrasse. Conceptul arhitectural din a doua etapă a fost semnificativ diferit de schița de concept prezentată în prima etapă, care a constat în două structuri orizontale paralele sprijinite pe console deasupra Grossmarkthalle pentru a crea o legătură între aceasta din urmă și râu, fără a distruge autonomia acestei clădiri istorice.
107 tp bennett

Londra, Regatul Unit Richard Beastall, Christopher Bennie, D. Granville Smith, William Soper

Acest concept utilizează măsuri de construcție și soluții energetice inovatoare destinate creării unui mediu de lucru adecvat și confortabil. Peisajul este încorporat în conceptul arhitectural general: clădirile joase sunt modelate și înclinate astfel încât să creeze o varietate de spații interesante. Modulele destinate unei posibile extinderi în viitor sunt bine integrate în acest concept sub forma a două turnuri suplimentare de înălțimi diferite, poziționate în partea de sud-vest. Grossmarkthalle este bine conservată.
120 Barkow Leibinger Architekten

Berlin, Germania Regine Leibinger, Frank Barkow

Conceptul paralelipipedului cu 29 de etaje aflat la sud de Grossmarkthalle și paralel cu această clădire, cu deschideri sau „fante de lumină” ( sky cuts), creează o imagine puternică, fără a domina Grossmarkthalle. Unicitatea spațiilor libere dintre diferitele componente ale clădirii permite volumului amplu să interacționeze cu zona înconjurătoare: aceste spații deschise sunt concepute sub forma unor grădini simbolizând statele membre ale UE. Grossmarkthalle este bine conservată. În ansamblu, conceptul pare promițător în ceea ce privește proiectul de arhitectură.
124 Schneider + Schumacher Architekturgesellschaft mbH

Frankfurt pe Main, Germania Till Schneider, Michael Schumacher

Noua clădire, un turn cilindric cu 25 de etaje, intră în dialog cu Grossmarkthalle, care, pe cât posibil, ar trebui păstrată în starea ei inițială. Modulele destinate unei posibile extinderi în viitor sunt create prin adăugarea unor noi etaje deasupra clădirii construite inițial. În interiorul turnului, grădini interesante permit crearea atât a unor spații de lucru de înaltă calitate, cât și a unor zone de socializare. Dat fiind caracterul compact al cilindrului, o mare parte a amplasamentului nu este amenajată, o zonă extinsă fiind destinată spațiului verde.
133 Estudio Lamela Arquitectos

Madrid, Spania Carlos Lamela de Vargas

Noua clădire este amplasată între Grossmarkthalle și Sonnemannstrasse pentru a crea o legătură între zona din imediata vecinătate și sediul BCE. Deși fațada de nord a Grossmarkthalle este protejată față de Sonnemannstrasse, conceptul respectă „istoria, cultura existentă și memoria sa colectivă”.
140 ASP Schweger Assoziierte

Berlin, Germania

„Podul suspendat” contrastează cu Grossmarkthalle, fără a domina clădirea istorică. Clădirea Grossmarkthalle este bine conservată, deși acoperișul acesteia este înlocuit cu o construcție din sticlă. Acest concept inovator creează un efect impresionant, cu clădirile verticale conectate printr-o suprafață de acces și planul elevat. Modulul destinat unei posibile extinderi în viitor este reprezentat de un turn suplimentar.
145 Coop Himmelb(l)au

Viena, Austria

Acest concept reprezintă o combinație inteligentă de vechi și nou într-o formă sculpturală. Ansamblul este format din trei elemente de bază: Grossmarkthalle, un „groundscraper” (clădire foarte extinsă la nivel orizontal) și un turn dublu de birouri poligonal. În schița de concept prezentată în prima etapă, „groundscraper-ul” se sprijinea pe console deasupra promenadei de pe malul râului și traversa clădirea Grossmarkthalle. În a doua etapă, acesta este paralel cu Grossmarkthalle, lăsând clădirea istorică neatinsă. Grossmarkthalle are rol de intrare principală a BCE și de zonă publică și este legată de cele două turnuri de birouri prin centrul de conferințe din „groundscraper”. Conceptul este concis și funcțional.
152 Frank O. Gehry Associates

Los Angeles, Statele Unite ale Americii Frank O. Gehry

Juriul a considerat conceptul inițial de „sat” format dintr-o aglomerare la scară mică de clădiri de-a lungul râului Main drept un răspuns original la programul dat. Un acoperiș transparent acoperă o mare parte a amplasamentului, formând un fel de „umbrelă europeană”. O serie de clădiri de înălțime medie creează un orizont animat deasupra acoperișului. „ Grossmarkthalle reprezintă fațada publică a BCE” și este tratată ca un objet trouvé încadrat de ochiuri de apă și acoperișuri mari, transparente, ușor înclinate spre clădirea istorică.
157 54f architekten/T. R. Hamzah & Yeang

Darmstadt, Germania/Selangor, Malaysia

Conceptul prelungește axele urbane în interiorul amplasamentului, utilizându-le pentru a crea diverse peisaje și elemente arhitecturale. Două turnuri rectangulare diferite sunt poziționate la sud de Grossmarkthalle pentru „a îmbogăți profilul existent al orașului”. Conceptul de spațiu deschis este puternic dezvoltat. Posturile de lucru, de înaltă calitate, țin seama de considerațiile energetice și de mediu. Conceptul valorifică amplasamentul, fără ca proporțiile noilor clădiri să devină covârșitoare pentru clădirea Grossmarkthalle. De asemenea, acesta se integrează bine în zona înconjurătoare, încorporând multe cerințe din programul de organizare funcțională.
159 Morphisis

Santa Monica, Statele Unite ale Americii Thom Mayne

Legătura vibrantă dintre turnuri și Grossmarkthalle reprezintă o modalitate reușită de integrare a întregului ansamblu în împrejurimi. Cele patru turnuri cu alură sculpturală, de înălțimi diferite, sunt legate perpendicular de partea sudică a Grossmarkthalle, pe baza unei platforme amenajate peisagistic, creând un „campus din piese integrate”. Platoul și ochiurile de apă separă amplasamentul de zona urbană înconjurătoare. Acest concept conține o idee de proiect interesantă, încorporând în același timp multe aspecte din programul funcțional.
163 Enric Miralles Benedetta Tagliabue

Barcelona, Spania Benedetta Tagliabue

Cele trei clădiri în forma literei V cu funcție unică, amplasate la sud de Grossmarkthalle, sunt interconectate la nivelurile inferioare. Conceptul are la bază ideea de „bancă văzută ca piață”. Poziționarea și orientarea clădirilor urmează conturul centurii de verdeață a amplasamentului. Grossmarkthalle este integral conservată ca structură și aspect. Conceptul prezintă o abordare cuprinzătoare, care integrează cu succes peisajul, clădirea Grossmarkthalle și zona înconjurătoare.
168 KHR arktekter AS Virum

Danemarca Peter Leuchsenring

Această structură cu acoperiș plat este considerată a fi modestă și sofisticată în același timp, reunind noul sediu și Grossmarkthalle. „Anvelopa europeană” constă într-un acoperiș din sticlă și o fațadă care acoperă Grossmarkthalle și clădirile joase de birouri; noul sediu contrastează cu zgârie-norii din cartierul financiar al orașului Frankfurt. Conceptul peisagistic permite multe conexiuni între spațiile externe și interne, cu deschidere, totodată, spre râu. Conceptul gravitează în jurul transparenței, „fără bariere între interior și exterior”.

Materiale descărcabile

Câștigătorii premiilor

În luna februarie 2004, un juriu internațional a ales trei proiecte câștigătoare dintre proiectele depuse în a doua etapă a concursului.

Cele trei proiecte câștigătoare

La data de 13 februarie 2004, un juriu internațional prezidat de vicepreședintele BCE, Lucas Papademos, a ales cele trei proiecte câștigătoare ale concursului internațional de urbanism și arhitectură pentru noul sediu al BCE de la Frankfurt pe Main, în Germania. Astfel s-a încheiat a doua etapă – și ultima – a concursului. Premiile acordate au fost următoarele:

premiul I: Coop Himmelb(l)au, Viena, Austria

Coop Himmelblau

Acest concept reprezintă o combinație inteligentă de vechi și nou într-o formă sculpturală. Ansamblul este format din trei elemente de bază: Grossmarkthalle, un „groundscraper” (clădire foarte extinsă la nivel orizontal) și un turn dublu de birouri poligonal. În schița de concept prezentată în prima etapă, „groundscraper-ul” se sprijinea pe console deasupra promenadei de pe malul râului și traversa clădirea Grossmarkthalle. În a doua etapă, acesta este paralel cu Grossmarkthalle, lăsând clădirea istorică neatinsă. Grossmarkthalle are rol de intrare principală a BCE și de zonă publică și este legată de cele două turnuri de birouri prin centrul de conferințe din „groundscraper”. Conceptul este concis și funcțional.

premiul II: ASP Schweger Assoziierte, Berlin, Germania

ASP Schweger Assoziierte

„Podul suspendat” contrastează cu Grossmarkthalle, fără a domina clădirea istorică. Clădirea Grossmarkthalle este bine conservată, deși acoperișul acesteia a fost înlocuit cu o construcție din sticlă. Acest concept inovator creează un efect impresionant, cu clădirile verticale conectate printr-o suprafață de acces și planul elevat. Modulul destinat unei posibile extinderi în viitor este reprezentat de un turn suplimentar.

premiul III: 54f architekten/T. 54f architekten/T. R. Hamzah & Yeang, Darmstadt, Germania/Selangor, Malaysia

54f architekten

Conceptul prelungește axele urbane în interiorul amplasamentului, utilizându-le pentru a crea diverse peisaje și elemente arhitecturale. Două turnuri rectangulare diferite sunt poziționate la sud de Grossmarkthalle pentru „a îmbogăți profilul existent al orașului”. Conceptul de spațiu deschis este puternic dezvoltat. Posturile de lucru, de înaltă calitate, țin seama de considerațiile energetice și de mediu. Conceptul valorifică amplasamentul, fără ca proporțiile noilor clădiri să devină covârșitoare pentru clădirea Grossmarkthalle. De asemenea, acesta se integrează bine în zona înconjurătoare, încorporând multe cerințe din programul de organizare funcțională.

Informații conexe și materiale descărcabile

Etapa de revizie și decizia finală

La data de 18 martie 2004, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să invite cei trei câștigători ai premiilor acordate în cadrul concursului să participe la o etapă de revizie, care să le ofere acestora posibilitatea de a revizui propunerile de proiecte și de a implementa recomandările și cerințele formulate de juriu, BCE și Primăria orașului Frankfurt. Această etapă a fost, prin urmare, derulată în strânsă cooperare cu Primăria orașului Frankfurt.

La data de 13 ianuarie 2005, Consiliul guvernatorilor a adoptat o decizie cu privire la proiectul noului sediu al BCE. După îndelungi discuții și o evaluare atentă, bazată pe criteriile de selecție, a punctelor forte și a punctelor slabe ale celor trei proiecte câștigătoare, Consiliul guvernatorilor a ajuns la concluzia că cerințele funcționale și tehnice specificate de BCE erau cel mai bine îndeplinite de conceptul revizuit al COOP HIMMELB(L)AU, care prezenta caracteristici ce reflectau valorile BCE, traducându-le în limbaj arhitectural. Această decizie a confirmat evaluarea juriului internațional, care acordase acestui proiect premiul I.

Informații conexe

  • ECB chooses participants for the revision phase of the “New ECB Premises” project Press release
  • Governing Council decides on the design for the new ECB premises Press release