Menu

A pályázat szakaszai

Az Európai Központi Bank (EKB) új székházának építésére kiírt városfejlesztési és építési tervpályázat több szakaszból állt. Az előválogatás során az összes jelentkező közül nyolcvan pályázót hívtak meg az első fordulóban való részvételre. A benyújtott tervkoncepciókból a bírálóbizottság tizenkét pályamunkát választott ki, amelyek készítőit arra kérte, hogy finomítsanak tovább a terveken. A későbbiekben ezt a kört három pályázóra szűkítették. A tervmódosítási szakaszban az EKB Kormányzótanácsa megerősítette döntését a nyertes pályamunkát illetően.

Előválogatás

A pályázati felhívás értelmében a pályázatra a világ minden tájáról lehetett nevezni 2003. január 20-i határidővel. A kiírásra végül több mint 300 pályamunka érkezett, amelyeket az előválogató bizottság értékelt a pályázati felhívásban rögzített szempontok alapján. Az EKB dolgozóiból álló ötfős bizottság – amelynek munkáját a nemzetközi bírálóbizottság építész tagjai is segítették – nyolcvan építészt választott ki az első szakaszban való részvételre. Közülük hetvenen „befutott” építészek, tízen pedig „ígéretes, fiatal tehetségek” voltak.

Bővebb információk, letölthető anyagok

 • Az Európai Központi Bank nemzetközi építészeti pályázatot hirdet Press release
 • Nyolcvan pályázó jutott be az EKB építészeti pályázatának első szakaszába Press release

Első szakasz

Az előválogatás során kiválasztott nyolcvan pályamunka készítőit meghívták, hogy vegyenek részt a pályázat első szakaszában, vagyis 2003. július 7-ig névtelenül nyújtsák be tervkoncepciójukat. A koncepciónak az új EKB-székház kiinduló építészeti terveit és a telekre vonatkozó városfejlesztési elképzeléseket kellett tartalmaznia. A felhívásra összesen 71 pályamunka érkezett be, amelyeket nemzetközi bírálóbizottság értékelt.

 

Értékelési kritériumok

A pályamunkákat szigorúan az alábbi kritériumok szerint értékelték:

 • általános várostervezési, építészeti, tájépítészeti jellemzők;
 • összhang a funkcionális és térkialakítási program fő elemeivel, beleértve a növekedési modult;
 • az energetikai, illetve környezetvédelmi koncepció megvalósíthatósága, valamint az EKB által támasztott főbb műszaki követelményeknek való megfelelés;
 • a vonatkozó előírások betartása, különös tekintettel az építési és környezetvédelmi jogszabályokban foglaltakra.

Letölthető anyagok

Második szakasz

Az első fordulóra benyújtott pályamunkákból tizenkettőt kiválasztottak, és arra kérték készítőiket, hogy a második fordulóra részletesebben dolgozzák ki építészeti koncepciójukat.

Értékelési kritériumok

A pályamunkákat szigorúan az alábbi kritériumok szerint értékelték:

 1. Általános várostervezési, építészeti, tájépítészeti jellemzők:
  • az építészeti terv és a térbeli elrendezés hatása;
  • a várostervezési és tájépítészeti környezetbe való beilleszkedés;
  • a védett műemlékek és épületek integrálása;
  • tájépítészeti funkció és minőség;
  • a koncepció eredetisége, ihletője és innovatív jellege.
 2. Összhang a funkcionális és térkialakítási program fő elemeivel, beleértve a bővítési modult:
  • a térkialakítási program teljesülése;
  • funkcionális elrendezés;
  • térkialakítási és tervezési jellemzők;
  • a biztonsági zónák kialakítása;
  • belső cirkuláció;
  • az épület külső megközelíthetősége.
 3. Az energetikai, illetve környezetvédelmi koncepció megvalósíthatósága, valamint az EKB által támasztott főbb műszaki követelményeknek való megfelelés:
  • az életciklus során felmerülő költségek (beruházási és üzemeltetési költségek);
  • energetikai, műszaki koncepció;
  • gazdasági megvalósíthatóság.
 4. A vonatkozó előírások betartása, különös tekintettel az építési és környezetvédelmi jogszabályokban foglaltakra.

Tervpályázatok

101 Murphy/Jahn, Inc.

Chicago, Egyesült Államok Helmut Jahn

Az építészeti koncepció két 35 emeletes, hajlított vonalú toronyból áll, amelyek a Grossmarkthalle délkeleti oldalán az épületegyüttes központi elemét adva kapcsolódnak egymáshoz. A tornyok, amelyek a vásárcsarnok vízszintes síkjának mintegy függőleges ellenpontjai, a bejárati gépkocsibeálló és a folyó felé nyitottak, ami mind a tornyok felől, mind az irányukba a lehető legszebb látványt biztosítja. A Grossmarkthallét ez a tervjavaslat megőrzi, és az épület a Sonnemannstrasse irányából továbbra is teljes egészében látható marad. A második szakaszbeli koncepció jelentősen eltér az elsőétől: a vásárcsarnok fölé benyúló két párhuzamos tömb köti össze a csarnokot a folyóval, miközben a történelmi épület autonómiája sértetlen marad.
107 tp bennett

London, Egyesült Királyság Richard Beastall, Christopher Bennie, D. Granville Smith, William Soper

A koncepció nagy hangsúlyt helyez a konstrukciót érintő megoldásokra és az innovatív energiagazdálkodásra annak érdekében, hogy a célnak megfelelő, kényelmes munkakörnyezetet teremtsenek. A tájépítészet a dizájn szerves része: az alacsony, lejtősen elhelyezett épületek sokféle változatos, érdekes tér kialakítását teszik lehetővé. A majdani esetleges bővítésre kidolgozott modulok szintén jól illeszkednek az elképzelésbe két további, a délnyugati részen elhelyezendő, eltérő magasságú torony formájában. A Grossmarkthalle épületét ez a koncepció is jórészt megőrzi.
120 Barkow Leibinger Architekten

Berlin, Németország Regine Leibinger, Frank Barkow

A Grossmarkthalle déli oldalára elhelyezett párhuzamos, 29 emeletes épülettömb nyílásaival a vásárcsarnok háttérbe szorítása nélkül nyújt impozáns látványt. A különféle épületrészek között elhelyezkedő különleges üres tereknek köszönhetően a nagy épülettömb jól illeszkedik a környezetébe: a nyitott, kertszerű terek az EU tagállamait jelképezik. A Grossmarkthalle épületét a terv alapján jórészt megőrzik; a tervezők összességében ígéretes koncepciót dolgoztak ki.
124 Schneider + Schumacher Architekturgesellschaft mbH

Frankfurt am Main, Németország Till Schneider, Michael Schumacher

A 25 emeletes henger alakú torony mintegy dialógust folytat a Grossmarkthalléval, amelyet a lehető legjobban eredeti alakjában tartanak meg. A majdani esetleges bővítést elősegítő modulokat az új épületre való további szintek ráépítésével oldják meg. Magában a toronyban érdekes kertfelületek segítik a magas színvonalú munkakörnyezet és társalgók létrehozását. A henger zárt kialakításának köszönhetően a telek nagy része szabad marad, ezért nagy zöldterület hozható létre.
133 Estudio Lamela Arquitectos

Madrid, Spanyolország Carlos Lamela de Vargas

Az új épület a Grossmarkthalle és a Sonnemannstrasse között található, összekapcsolva a szomszédos városrészt az EKB székházával. Bár a nagyvásárcsarnok északi homlokzata a Sonnemannstrasse felől takarásban van, a koncepció tiszteletben tartja a történelmi és kulturális hagyományokat, akárcsak a kollektív emlékezetet.
140 ASP Schweger Assoziierte

Berlin, Németország

Az „égi híd”-nak nevezett épület kontrasztot alkot a Grossmarkthalléval, de nem nyomja el a műemlék épületet. A Grossmarkthallét lényegében megőrzik eredeti állapotában, bár a tetőt üvegszerkezetre cserélik. Ez az újszerű megoldás izgalmas hatású: a függőleges épületeket tágas, plazaszerű bejárati tér és a lapos, megemelt síkfelület kapcsolja össze. Az esetleges bővítés újabb torony hozzáadásával oldható meg.
145 Coop Himmelb(l)au

Bécs, Ausztria

Ez az elképzelés a régi és az új jól átgondolt ötvözetét nyújtja plasztikus formában. Az épületegyüttes három alapeleme a Grossmarkthalle, egy úgynevezett talajkarcoló és két egyforma, sokszögletű torony. Az első szakaszban benyújtott ötletpályázat szerint a talajkarcoló a Grossmarkthallét keresztülszelve konzolszerűen benyúlik a folyóparti sétány fölé. A második szakaszban már a Grossmarkthalléval párhuzamosan helyezték el, vagyis érintetlenül hagyták a történelmi épületet. A Grossmarkthalle – amelyre az EKB főbejáratát helyezik el, és amely közösségi térként funkcionál – a talajkarcolóban található konferenciaközponton keresztül csatlakozik a két irodatoronyhoz. Az elképzelés kompakt és funkcionális szemléletű.
152 Frank O. Gehry Associates

Los Angeles, Egyesült Államok Frank O. Gehry

A bírálóbizottság véleménye szerint az eredetileg kisebb, folyóparti épületcsoport formájában jelölt faluszerű dizájn eredeti módon teljesíti a kiírás követelményeit. A terület nagy részét, Európát szimbolizáló ernyőként, átlátszó tető borítja. A középmagas épületek mozgalmas sziluettet rajzolnak a tető síkja fölé. A nagyvásárcsarnok az EKB nyilvánosság felé mutatott arca, amelyet medencékkel és a történelmi épület felé lankásan ereszkedő hatalmas, átlátszó tetőkkel körbevett „talált tárgyként” kezelnek.
157 54f architekten/T. R. Hamzah & Yeang

Darmstadt, Németország/Selangor, Malajzia

A tervkoncepció szerint a környező utcák tengelyei benyúlnak az építési területen belülre, lehetőséget adva különféle tájépítési és építészeti elemek kialakítására. A „jelenlegi városkép gazdagítására” két eltérő magasságú, tömbszerű épületet helyeznek el a Grossmarkthalle déli oldalán. A nyitott tér a koncepció egyik hangsúlyos vonása. Az energetikai és környezetvédelmi szempontok jelentős figyelmet kapnak a magas színvonalú munkahelyek kialakítása során. A tervkoncepció jól kihasználja a helyszíni adottságokat, az új épületek arányai pedig nem nyomják el a vásárcsarnokot. Egyúttal jól illeszkedik a környező városrészhez, miközben a funkcionális program számos követelményét megvalósítja.
159 Morphisis

Santa Monica, Egyesült Államok Thom Mayne

A tornyokat és a Grossmarkthallét összekötő mozgalmas megoldásoknak köszönhetően az épületegyüttes szépen illeszkedik a környezetbe. A négy, eltérő magasságú, szoborszerűen megmunkált tömb, amely megemelt parkosított részre épül, a Grossmarkthalle déli oldalára merőlegesen, egymáshoz illeszkedő elemekből álló campust alkot. A területet a fennsík és a vízfelületek választják el a környező városrésztől. A koncepció érdekes dizájnelképzelésen alapul, amely a funkcionális program több elemét is megvalósítja.
163 Enric Miralles Benedetta Tagliabue

Barcelona, Spanyolország Benedetta Tagliabue

A Grossmarkthalle déli oldalán elhelyezett, egységes funkciót betöltő, három v alakú épület az alsóbb szinteken összekapcsolódik egymással. A koncepcióban a bank mint piactér jelenik meg. Az épületek elhelyezkedése és iránya a területen található zöld gyűrű vonalát követi. A Grossmarkthallének mind a szerkezetét, mind megjelenését érintetlenül hagyják. Az átfogó megközelítésnek köszönhetően a parkosított terület, a nagyvásárcsarnok és a szomszédos városnegyed szerves egységet alkot.
168 KHR arktekter AS Virum

Dánia Peter Leuchsenring

A lapos tetős kialakítás szerény, mégis szofisztikált megjelenésével összhangot teremt az új székház és a Grossmarkthalle karaktere között. Az úgynevezett „európai boríték” egy üvegtetőt, a csarnokot és az alacsony irodaházakat borító homlokzati részeket foglalja magában; az új székház kontrasztot alkot Frankfurt pénzügyi negyedének felhőkarcolóival. A folyó felé kitáruló tájépítészeti koncepció számos módon összeköti a külső és a belső tereket. Az elképzelés lényege az átláthatóság, amelynek alapja, hogy a belső és a külső terek nincsenek mereven elkülönítve egymástól.

Letölthető anyagok

Nyertes pályamunkák

2004 februárjában a nemzetközi bírálóbizottság kiválasztotta a három nyertes pályázatot a második fordulóba bejutott pályamunkák közül.

A három nyertes pályamű

2004. február 13-án Lucas Papademosnak, az EKB alelnökének vezetésével a nemzetközi bírálóbizottság kiválasztotta a Frankfurtban megépítendő új EKB-székházra kiírt nemzetközi várostervezési és építészeti pályázat három díjnyertes pályaművét. Ezzel lezárult a tervpályázat második, befejező szakasza. A díjazottak a következők voltak:

Első díj: Coop Himmelb(l)au, Bécs, Ausztria

Coop Himmelblau

Ez az elképzelés a régi és az új jól átgondolt ötvözetét nyújtja plasztikus formában. Az épületegyüttes három alapeleme a Grossmarkthalle, egy úgynevezett talajkarcoló és két egyforma, sokszögletű torony. Az első szakaszban benyújtott ötletpályázat szerint a talajkarcoló a Grossmarkthallét keresztülszelve konzolszerűen benyúlik a folyóparti sétány fölé. A második szakaszban már a Grossmarkthalléval párhuzamosan helyezték el, vagyis érintetlenül hagyták a történelmi épületet. A Grossmarkthalle – amelyre az EKB főbejáratát helyezik el, és amely közösségi térként funkcionál – a talajkarcolóban található konferenciaközponton keresztül csatlakozik a két irodatoronyhoz. Az elképzelés kompakt és funkcionális szemléletű.

Második díj: ASP Schweger Assoziierte, Berlin, Németország

ASP Schweger Assoziierte

Az „égi híd”-nak nevezett épület kontrasztot alkot a Grossmarkthalléval, de nem nyomja el a műemlék épületet. A Grossmarkthallét lényegében megőrzik eredeti állapotában, bár a tetőt üvegszerkezettel cserélik le. Ez az újszerű megoldás izgalmas hatású: a függőleges épületeket tágas, plazaszerű bejárati tér és a lapos, megemelt síkfelület kapcsolja össze. Az esetleges bővítés újabb torony hozzáadásával oldható meg.

Harmadik díj: 54f architekten/T. R. Hamzah & Yeang, Darmstadt, Németország/Selangor, Malajzia

54f architekten

A tervkoncepció szerint a környező utcák tengelyei benyúlnak az építési területen belülre, lehetőséget adva különféle tájépítési és építészeti elemek kialakítására. A „jelenlegi városkép gazdagítására” két eltérő magasságú, tömbszerű épületet helyeznek el a Grossmarkthalle déli oldalán. A nyitott tér a koncepció egyik hangsúlyos vonása. Az energetikai és környezetvédelmi szempontok jelentős figyelmet kapnak a magas színvonalú munkahelyek kialakítása során. A tervkoncepció jól kihasználja a helyszíni adottságokat, az új épületek arányai pedig nem nyomják el a vásárcsarnokot. Egyúttal jól illeszkedik a környező városrészhez, miközben a funkcionális program számos követelményét megvalósítja.

Bővebb információk, letölthető anyagok

Tervmódosítási szakasz, végső döntés

2004. március 18-án az EKB Kormányzótanácsa úgy döntött, hogy a verseny három díjnyertesét meghívja a pályázat tervmódosítási szakaszára, hogy lehetőséget adjon nekik tervkoncepciójuk átgondolására, valamint a bírálóbizottság, az EKB és Frankfurt Város Önkormányzata ajánlásainak és kéréseinek érvényesítésére. Ez a szakasz tehát a városi önkormányzattal szoros együttműködésben zajlott.

2005. január 13-án a Kormányzótanács meghozta döntését a leendő EKB-székház építészeti tervéről. Hosszas mérlegelés, valamint a pályázati kritériumokon alapuló – a három díjnyertes terv erősségeit és gyengeségeit sorra vevő – gondos értékelés után a testület arra a következtetésre jutott, hogy a COOP HIMMELB(L)AU módosított tervkoncepciója elégíti ki legjobban az EKB által megadott funkcionális és műszaki követelményeket. A testület szerint továbbá ez az elképzelés több ponton is tükrözi, illetve az építészet nyelvére át is ülteti az EKB értékeit. A döntés egyszersmind megerősítette a nemzetközi bírálóbizottság értékelését, hiszen utóbbi is ennek a pályázatnak ítélte oda az első díjat.

Kapcsolódó információk

 • Az EKB kiválasztotta az „új EKB-székház” beruházás tervmódosítási szakaszának résztvevőit (angol nyelven) Press release
 • A Kormányzótanács meghozta döntését az új EKB-székház tervéről (angol nyelven) Press release