European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Realizează BCE profit?

16 februarie 2017

În opinia ta, este Banca Centrală Europeană o bancă cu scop lucrativ? Întrucât ne publicăm conturile anuale, oricine poate vedea profiturile înregistrate. Obiectivul nostru este însă unul cu totul diferit, și anume menținerea stabilității prețurilor în zona euro. Uneori, ca un efect colateral al eforturilor noastre, realizăm un profit, care poate fi în beneficiul tău, dat fiind că suntem o instituție publică.

Cum funcționează așadar acest proces?

Similar altor bănci centrale, BCE obține venituri din mai multe surse. Acestea variază de la venituri din dobânzi legate de emisiunea de bancnote, cunoscute sub denumirea „venituri din senioraj”, la venituri din dobânzi aferente activelor externe de rezervă, din investiții și din obligațiuni achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active.

BCE utilizează o parte dintre aceste venituri pentru a-și îndeplini misiunea, respectiv activitățile pe care le desfășoară în interesul menținerii stabilității prețurilor în zona euro. Aceasta include administrarea birourilor și remunerarea personalului. Plata activității legate de rolul BCE în procesul de supraveghere bancară revine chiar băncilor comerciale.

Ce se întâmplă dacă rămân fonduri necheltuite?

Unele fonduri pot fi puse deoparte pentru a acoperi orice pierderi viitoare. Restul profiturilor BCE sunt direcționate către băncile centrale naționale ale țărilor din zona euro, în calitate de acționari ai BCE.

Băncile centrale pot economisi o parte dintre aceste fonduri sau le pot utiliza în cadrul activității lor, însă profiturile ajung, de obicei, la autoritatea guvernamentală a țării respective, contribuind astfel la bugetul său, ceea ce este în avantajul contribuabililor din zona euro.

Realizează BCE profit? Does the ECB make a profit?

Dar ce se întâmplă dacă BCE înregistrează o pierdere?

Aproape în fiecare an de la înființarea sa, BCE a raportat un profit net, dar există, desigur, și posibilitatea ca banca centrală să înregistreze o pierdere. În cazul în care ar înregistra o pierdere, BCE ar utiliza mai întâi fondurile puse deoparte în anii anteriori. Dacă acestea nu ar fi suficiente, BCE ar putea solicita băncilor centrale naționale ale țărilor din zona euro să acopere restul pierderilor din veniturile generate de operațiunile lor de politică monetară. Orice sumă suplimentară poate fi înregistrată în bilanțul BCE, urmând să fie compensată cu orice venituri nete obținute în viitor.