Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB mijenja postupak povezan s referentnim tečajevima eura

7. prosinca 2015.
  • Od 1. srpnja 2016. ESB će svoje referentne tečajeve eura objavljivati oko 16.00 po srednjoeuropskom vremenu.
  • Ponovno je potvrđena i naglašena »isključivo obavijesna« svrha referentnih tečajeva eura.
  • Ne preporučuje se upotreba tih tečajeva za potrebe transakcija.
  • Metodologija određivanja tečajeva ostaje nepromijenjena.

Od 1. srpnja 2016. ESB će pomaknuti vrijeme objave svojih referentnih tečajeva eura (referentni tečajevi ESB-a) s oko 14.30 sati na oko 16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu. ESB će i dalje određivati referentne tečajeve metodologijom koju sada upotrebljava i koja se temelji na trenutačnom pregledu u 14.15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Cilj je novog postupka objave naglasiti razliku između određivanja tečajeva koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti za transakcije i referentnih tečajeva ESB-a koji se objavljuju samo u »obavijesne« svrhe.

ESB će pozorno pratiti kretanja na deviznom tržištu, očekujući znatan pad transakcija povezanih s referentnim tečajevima ESB-a. Ako se to ne dogodi, ESB će razmotriti dodatnu odgodu objave referentnih tečajeva, moguće čak i za sljedeći radni dan.

Promjene povezane s referentnim tečajevima ESB-a u skladu su s preporukama Odbora za financijsku stabilnost glede referentnih vrijednosti stranih valuta te s načelima utvrđivanja referentnih vrijednosti koja su za EU izradili Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) te međunarodnim načelima za financijske referentne vrijednosti koje je izradila Međunarodna organizacija nadzornih tijela za vrijednosne papire (IOSCO). Na mrežnim stranicama ESB-a možete pronaći više informacija o postupku povezanom s referentnim tečajevima ESB-a općenito.

»S obzirom na to da ESB referentne tečajeve daje pojedinačnim građanima i institucijama kao javno dobro, bitno je sačuvati visoku razinu integriteta i naglasiti da ih dajemo samo za obavijest, a ne za upotrebu u transakcijama«, rekao je Benoît Coeuré, član Izvršnog odbora ESB-a.

ESB utvrđuje i objavljuje svoje referentne tečajeve eura na dnevnoj osnovi od uvođenja eura u siječnju 1999. Ti se tečajevi često upotrebljavaju pri izradi godišnjih financijskih izvještaja trgovačkih društava, poreznih prijava, statističkih izvješća i ekonomskih analiza. S više od milijun posjeta mjesečno, stranica s referentnim tečajevima najposjećeniji je dio mrežnih stranica ESB-a.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Eszter Miltényi-Torstensson na tel. +49 69 1344 8034.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije