Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

BCE introduce modificări privind cursurile de referință ale euro

7 decembrie 2015
  • Începând cu data de 1 iulie 2016, cursurile de referință pentru euro ale BCE vor fi publicate în jurul orei 16.00 (ora Europei Centrale)
  • Scopul strict informativ al cursurilor valutare de referință ale euro este reafirmat și întărit
  • Utilizarea acestora în scopul tranzacțiilor este puternic descurajată
  • Metodologia de stabilire a cursurilor rămâne neschimbată

Banca Centrală Europeană (BCE) modifică ora publicării cursurilor valutare de referință ale euro (cursurilor de referință ale BCE) de la aproximativ 14.30 (ora Europei Centrale) la aproximativ 16.00 (ora Europei Centrale) începând cu data de 1 iulie 2016. Cursurile de referință ale BCE vor continua să fie determinate utilizând actuala metodologie bazată pe un „instantaneu” al condițiilor de pe piață la ora 14.15 (ora Europei Centrale). Noul regim de publicare vizează întărirea distincției dintre cursurile determinate prin fixing utilizate ca referință în scopul tranzacțiilor și cursurile de schimb ale BCE publicate în scopuri strict informative.

BCE va monitoriza cu atenție evoluțiile de pe piața valutară și anticipează o scădere semnificativă a activității de tranzacționare asociate cursurilor de referință ale BCE. În caz contrar, BCE va analiza posibilitatea amânării publicării cursurilor de referință până la o oră ulterioară, eventual până în următoarea zi lucrătoare.

Modificările aduse cursurilor de referință ale BCE iau în considerare recomandările Consiliului pentru Stabilitate Financiară privind indicii de referință pentru cursul de schimb, precum și principiile aplicabile proceselor de stabilire a indicilor de referință în UE, elaborate de Autoritatea europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe ( European Securities and Markets Authority – ESMA) și Autoritatea bancară europeană (ABE), și principiile privind indicii de referință financiari elaborate la nivel mondial de Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare ( International Organization of Securities Commissions – IOSCO). Informații suplimentare referitoare la procedura cursurilor de referință ale BCE în general sunt disponibile pe website-ul BCE.

„Întrucât cursurile de referință ale BCE sunt furnizate ca bun public în beneficiul cetățenilor și al instituțiilor, este esențial să se asigure un nivel înalt de integritate și să se sublinieze faptul că se intenționează utilizarea acestora numai în scop informativ, și nu ca referință pentru efectuarea de tranzacții”, a declarat Benoît Coeuré, membru al Comitetului executiv al BCE.

BCE a stabilit și a publicat cursuri de referință pentru euro cu o frecvență zilnică încă de la lansarea euro în luna ianuarie 1999. Aceste cursuri sunt adesea utilizate pentru situațiile financiare anuale ale companiilor, declarații de impunere, raportări statistice și analize economice. Secțiunea dedicată acestora este cea mai consultată de pe website-ul BCE, cu peste un milion de accesări pe lună.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eszter Miltényi-Torstensson, tel.: +49 69 1344 8034.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media