Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB módosítja az euro-referenciaárfolyamokat

2015. december 7.
  • 2016. július 1-ji kezdettel az EKB euro-referenciaárfolyamait közép-európai idő szerint körülbelül 16.00 órakor tesszük közzé.
  • Megerősítjük és hangsúlyozzuk, hogy az euro-referenciaárfolyamok csak tájékoztatásul szolgálnak.
  • A tranzakciós célra való alkalmazást határozottan helytelenítjük.
  • Az árfolyam megállapításának módszertana nem változik.

Az Európai Központi Bank 2016. július 1-jétől az euro-referenciaárfolyamok (az EKB referencia-árfolyamai) közzétételének időpontját a közép-európai idő szerinti 14.30 óra körüli időpontról 16.00 óra körüli időpontra módosítja. Az EKB referencia-árfolyamait továbbra is a jelenlegi módszertan szerint, a 14.15 órakkor mért pillanatnyi állás alapján határozzuk meg. Az új közzétételi rendszerrel meg kívánjuk erősíteni a különbségtételt a tranzakciós célra benchmarkként rögzített devizaárfolyamok és az EKB által kizárólag tájékoztatási célból közzétett referencia-árfolyamok között.

Az EKB szorosan figyelemmel fogja kísérni a devizapiaci folyamatokat, és az EKB-referenciaárfolyamokhoz kapcsolódó tranzakciós tevékenység jelentős visszaesésére számít. Amennyiben ez nem történik meg, fontolóra veszi a referencia-árfolyamok közzétételének további késleltetését, akár a következő munkanapig is.

Az EKB-referenciaárfolyamok módosításakor figyelembe vesszük a Pénzügyi Stabilitási Tanács devizabenchmarkokra vonatkozó ajánlásait, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) és az Európai Bankhatóság (EBH) által a benchmark-meghatározásra kidolgozott uniós alapelveket, valamint az Értékpapír-bizottságok Nemzetközi Szervezete (IOSCO) által kidolgozott globális pénzügyi benchmark alapelveket. Az EKB-referenciaárfolyamok megállapítása során követett eljárásról szóló általános tájékoztatás a bank weboldalán található.

„Mivel az EKB referencia-árfolyamait közjavakként bocsátjuk a lakosság és az intézmények rendelkezésére, rendkívül fontos, hogy ügyeljünk a feddhetetlenségre, és hangsúlyozzuk, hogy kizárólag tájékoztatás céljából, nem pedig tranzakciók lebonyolítására szánjuk őket” – közölte Benoît Coeuré, az EKB Igazgatóságának tagja.

Az EKB az euro 1999. januári bevezetése óta állapítja meg és teszi közzé naponta az euróra vonatkozó referencia-árfolyamokat, amelyeket gyakran alkalmaznak vállalatok éves pénzügyi kimutatásai, adóbevallás, statisztikai jelentés vagy közgazdasági elemzés céljára. Havi több mint egy milliós látogatottsággal ezek az EKB weboldalának leggyakrabban megtekintett adatai.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Miltényi-Torstensson Eszterhez fordulni a +49 69 1344 8034-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok