Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB najavljuje prošireni program kupnje vrijednosnih papira

22. siječnja 2015.
  • ESB će proširiti kupnju na obveznice koje izdaju središnje države europodručja, agencije i europske institucije
  • Zbirna mjesečna kupnja vrijednosnih papira iznosit će 60 milijarda eura
  • Predviđa se da će se kupnja provoditi najmanje do rujna 2016.
  • Program je oblikovan radi ispunjavanja zadaće očuvanja stabilnosti cijena

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) danas je najavilo prošireni program kupnje vrijednosnih papira. S ciljem ispunjavanja zadaće očuvanja stabilnosti cijena, ovim će programom ESB dodati kupnju državnih obveznica postojećim programima kupnje imovine privatnog sektora, kao odgovor na rizike koji su povezani s predugim razdobljem niske inflacije.

Upravno vijeće donijelo je tu odluku u okolnostima kada se većina pokazatelja stvarne i očekivane inflacije u europodručju kreće prema najnižim razinama dosad. Zbog opasnosti da će tzv. drugi krug učinaka na određivanje plaća i cijena nepovoljno utjecati na srednjoročna kretanja cijena, u ovakvoj su situaciji nužni odlučni potezi monetarne politike.

Kupnjom vrijednosnih papira pruža se monetarni poticaj gospodarstvu u okolnostima kada su ključne kamatne stope ESB‑a na donjoj granici. Njome se dodatno ublažavaju monetarni i financijski uvjeti jer pojeftinjuje pristup poduzeća i stanovništva izvorima financiranja. Time se podupiru ulaganja i potrošnja te u konačnici doprinosi ponovnom kretanju stopa inflacije prema razini od 2 %.

Program će obuhvatiti program kupnje vrijednosnih papira osiguranih imovinom i program kupnje pokrivenih obveznica, koji su pokrenuti krajem prošle godine. Zbirni mjesečni iznos kupnje bit će 60 milijarda eura. Programi kupnje provodit će se najmanje do rujna 2016., a u svakom slučaju sve dok Upravno vijeće ne zaključi da je došlo do postojane prilagodbe inflacijskih kretanja u skladu s ciljem dosezanja razine stopa inflacije ispod, ali blizu 2 % u srednjoročnom razdoblju.

ESB će kupovati obveznice koje izdaju središnje države europodručja, agencije i europske institucije na sekundarnom tržištu novcem središnje banke, koji institucije koje su prodale vrijednosne papire mogu upotrijebiti za kupnju druge imovine i povećanje kreditiranja realnoga gospodarstva. U oba slučaja to doprinosi ublažavanju financijskih uvjeta.

Ovaj program pokazuje da je Upravno vijeće čvrsto odlučilo ostvariti cilj očuvanja stabilnosti cijena u gospodarskim i financijskim uvjetima kakvi još nisu zabilježeni. Upotrijebljeni instrumenti prikladni su u trenutačnim okolnostima i potpuno u skladu s Ugovorima EU‑a.

U vezi s dodatnom kupnjom vrijednosnih papira Upravno vijeće zadržava nadzor nad svim definiranim značajkama programa, a ESB će koordinirati kupnju, čime će štititi jedinstvenost monetarne politike Eurosustava. Eurosustav će se koristiti decentraliziranom provedbom kako bi upotrijebio postojeće resurse.

Što se tiče raspodjele eventualnih gubitaka, Upravno je vijeće odlučilo da će se na kupnju vrijednosnih papira europskih institucija (koji će činiti 12 % dodatne kupnje vrijednosnih papira i koje će kupovati nacionalne središnje banke) primjenjivati raspodjela gubitaka. Na ostalu dodatnu kupnju vrijednosnih papira od strane nacionalnih središnjih banaka neće se primjenjivati raspodjela gubitaka. ESB će držati 8 % dodatne kupnje vrijednosnih papira. To znači da će se na 20 % dodatne kupnje vrijednosnih papira primjenjivati raspodjela rizika.

Predstavnici medija mogu postaviti upite Stefanu Ruhkampu, tel. +49 69 1344 5057.

Bilješke:

Uz ovo priopćenje za javnost objavljuje se tehnički prilog (na engleskom jeziku) s dodatnim operativnim pojedinostima.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije