Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

BCE anunță un program extins de achiziționare de active

22 ianuarie 2015
  • BCE extinde sfera achizițiilor pentru a include obligațiuni emise de administraţii centrale și agenții din zona euro și de instituții europene
  • Achiziţiile lunare cumulate de active se ridică la 60 de miliarde EUR
  • Se intenţionează efectuarea achiziţiilor cel puţin până în luna septembrie 2016
  • Programul este destinat îndeplinirii mandatului privind stabilitatea preţurilor

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a anunţat astăzi un program extins de achiziţionare de active. Prin acest program, care are drept scop îndeplinirea mandatului privind stabilitatea preţurilor, BCE va adăuga achiziţia de obligaţiuni suverane la programele existente de achiziţionare de active din sectorul privat, în vederea contracarării riscurilor înregistrării unei inflații scăzute pentru o perioadă prea îndelungată.

Consiliul guvernatorilor a adoptat această decizie într-o situaţie în care majoritatea indicatorilor privind inflaţia efectivă şi cea anticipată în zona euro au tins către minimele istorice. Întrucât efecte secundare potenţiale asupra proceselor de stabilire a preţurilor şi a salariilor ameninţau să afecteze nefavorabil evoluţiile preţurilor pe termen mediu, această situaţie a necesitat un răspuns energic din partea politicii monetare.

Achiziţiile de active oferă un stimul monetar economiei, într-un context în care ratele dobânzilor reprezentative ale BCE se situează la limita inferioară. Achiziţiile relaxează şi mai mult condiţiile monetare şi financiare, reducând costul accesului la finanţare al firmelor şi al populaţiei. Aceasta tinde să sprijine investiţiile şi consumul şi contribuie, în cele din urmă, la revenirea ratelor inflaţiei la valori apropiate de 2%.

Programul va include programul de achiziţionare de titluri garantate cu active ( asset backed securities purchase programme - ABSPP) şi programul de achiziționare de obligațiuni garantate ( covered bond purchase programme - CBPP3), ambele lansate în ultimele luni ale anului trecut. Achiziţiile lunare cumulate se vor ridica la 60 de miliarde EUR. Se intenţionează efectuarea acestora cel puţin până în luna septembrie 2016 şi, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va constata o ajustare susţinută a traiectoriei inflaţiei care să fie în concordanţă cu obiectivul de a menține rate ale inflației inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu.

BCE va cumpăra de pe piaţa secundară obligaţiuni emise de administraţiile centrale și agenţiile din zona euro şi de instituţii europene, creând în contrapartidă monedă, pe care instituţiile care au vândut titlurile o pot utiliza pentru a cumpăra alte active şi pentru a credita economia reală. În ambele cazuri, aceasta contribuie la relaxarea condiţiilor financiare.

Programul semnalează hotărârea fermă a Consiliului guvernatorilor de a-şi îndeplini obiectivul privind stabilitatea preţurilor într-un mediu economic şi financiar fără precedent. Instrumentele utilizate sunt adecvate în împrejurările actuale şi sunt în deplină concordanţă cu dispoziţiile tratatelor UE.

Referitor la achiziţiile suplimentare de active, Consiliul guvernatorilor deţine controlul asupra tuturor elementelor de concepţie ale programului, iar BCE va coordona achiziţiile, menţinând astfel unicitatea politicii monetare a Eurosistemului. Acesta din urmă va recurge la implementare descentralizată pentru a-şi mobiliza resursele.

Cu privire la repartizarea pierderilor ipotetice, Consiliul guvernatorilor a decis că achiziţionările de titluri ale instituţiilor europene (care vor reprezenta 12% din achiziţiile suplimentare de active şi care vor fi efectuate de BCN) vor face obiectul unei repartizări a pierderilor. Restul achiziţionărilor suplimentare de active de către BCN nu vor face obiectul unei repartizări a pierderilor. BCE va deţine 8% din achiziţiile suplimentare de active. Aceasta înseamnă că 20% din achiziţiile suplimentare de active vor fi supuse unui regim de repartizare a riscurilor.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Stefan Ruhkamp, tel.: +49 69 1344 5057.

Notă:

Acest comunicat de presă este însoţit de o anexă tehnică (în limba engleză) conţinând detalii operaţionale suplimentare.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media