Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB kiterjesztett eszközvásárlási programot jelentett be

2015. január 22.
  • A bank eszközvásárlási programját kiterjesztették az euroövezeti központi kormányzatok, hivatalok és európai intézmények által kibocsátott kötvényekre is.
  • A megvásárolandó eszközök összesített havi értéke 60 milliárd €-t tesz ki.
  • A vételi program a tervek szerint legalább 2016 szeptemberéig életben lesz.
  • A program célja az árstabilitásról szóló megbízatás teljesítése.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a mai napon kiterjesztett eszközvásárlási programot jelentett be. Az EKB árstabilitásra vonatkozó megbízatásának teljesítését szolgáló program keretében az EKB a meglevő magánszektorbeli eszközvásárlási programjait államkötvényekre is kiterjeszti abból a célból, hogy a túlságosan elhúzódó alacsony inflációval jellemezhető időszakból eredő kockázatokat enyhítse.

A Kormányzótanács döntése olyan helyzetben született, amelyben az euroövezeti tényleges és várt inflációra vonatkozó legtöbb mutató történelmi mélypont felé tart. Mivel a lehetséges árképzési és bérmegállapítási másodlagos hatások azzal a veszéllyel járnak, hogy a középtávú áralakulást hátrányosan érintik, a fennálló helyzet miatt erélyes monetáris politikai válaszlépésre volt szükség.

Az eszközvásárlás olyan helyzetben biztosít a gazdaságnak monetáris stimulust, ahol az EKB irányadó kamatai az alsó határon vannak. Az intézkedés tovább lazítja a monetáris és pénzügyi helyzetet azáltal, hogy a vállalatok és háztartások számára olcsóbbá teszi a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutást. Ez általában támogatja a beruházásokat és a fogyasztást, ami végül hozzájárul ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os szint felé.

A program az eszközalapú értékpapírok vásárlási programját (ABSPP) és a fedezettkötvény-vásárlási programot (CBPP3) foglalja magában, amelyeket egyaránt a tavalyi év végén vezettünk be. A vételi tranzakciók havi összesített értéke 60 milliárd € lesz. A tervek szerint a vásárlási program legalább 2016 szeptemberéig életben lesz, de addig mindenképp, amíg a Kormányzótanács nem érzékel az inflációs pályában egy olyan tartós korrekciót, amely összhangban áll a testület azon céljával, hogy az infláció üteme középtávon 2% alatt, de ahhoz közel tartózkodjon.

Az EKB a másodlagos piacon vásárol majd euroövezeti központi kormányzatok, hivatalok és európai intézmények által kibocsátott kötvényeket jegybankpénz ellenében, amelyet az értékpapírt értékesítő intézmények egyéb eszköz megvásárlására és a reálgazdaságba irányuló hitelnyújtásra fordíthatnak. Ez mindkét esetben hozzájárul a pénzügyi feltételek lazításához.

A program jelzi a Kormányzótanács elhatározását, hogy ebben a példa nélkül álló gazdasági és pénzügyi környezetben teljesítse árstabilitási célját. Az alkalmazott instrumentumok az aktuális körülményeket figyelembe véve megfelelőek, és teljes mértékben tiszteletben tartják az európai uniós Szerződések rendelkezéseit.

Ami a további eszközvásárlást illeti, a Kormányzótanács saját hatáskörében tartja a program kialakításával kapcsolatos irányítást, továbbá az EKB koordinálja a vásárlási tranzakciókat, garantálva az eurorendszer monetáris politikájának egységességét. Az erőforrások mozgósítása érdekében az eurorendszer a programot decentralizált módon hajtja végre.

Az esetleges veszteségekkel kapcsolatban a Kormányzótanács úgy döntött, hogy az európai intézmények értékpapírjainak megvásárlására (amely az újabb eszközvásárlások 12%-át teszi ki, és amelyet a nemzeti központi bankok [NKB] hajtanak végre) veszteségmegosztás érvényes. Az NKB-k újabb eszközvásárlásának fennmaradó részére nem vonatkozik veszteségmegosztás. Az újabb vásárlások 8%-áról az EKB gondoskodik. Ez azt jelenti, hogy az újabb eszközvásárlások 20%-a esik kockázatmegosztás hatálya alá.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Stefan Ruhkamphoz fordulni a +49 69 1344 5057-es telefonszámon.

Megjegyzés:

A sajtóközleménnyel együtt egy angol nyelvű technikai függeléket is közzéteszünk, amelyben további operatív részletek olvashatók.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok