Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB uveo negativnu kamatnu stopu na mogućnost novčanih depozita

5. lipnja 2014.
  • Niža kamatna stopa na mogućnost novčanih depozita na snazi od 11. lipnja 2014.
  • Negativna kamatna stopa primjenjivat će se i na prosječne pričuve koje premašuju minimalne obvezne pričuve i druge depozite kod Eurosustava.

Prilikom donošenja odluke da snizi ključne kamatne stope ESB-a na današnjem sastanku, Upravno vijeće ESB-a odlučilo je smanjiti kamatnu stopu na mogućnost novčanih depozita na –0,10%.

Ova će promjena stupiti na snagu 11. lipnja 2014. zajedno s promjenama kamatnih stopa na glavne operacije refinanciranja i na mogućnosti granične posudbe od središnje banke. Negativna kamatna stopa na mogućnost novčanih depozita također će se primjenjivati na: (i) prosječne pričuve banaka koje premašuju minimalne obvezne pričuve; (ii) državne depozite kod Eurosustava koji premašuju određene pragove utvrđene odgovarajućim smjernicama koje će biti objavljene do 7. lipnja; (iii) račune koje Eurosustav koristi za usluge upravljanja pričuvama ako se na njih trenutačno ne obračunava kamata; (iv) stanja sudionika na računima u sustavu TARGET2; (v) stanja nacionalnih središnjih banaka izvan Eurosustava (prekonoćni depoziti) u sustavu TARGET2 i (vi) druge račune trećih strana kod središnjih banaka Eurosustava ako je utvrđeno da se na njih trenutačno ne obračunavaju kamate ili se obračunavaju kamate u visini kamatne stope na mogućnost novčanih depozita.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Williamu Lelieveldtu na +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije