Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB negatív kamatlábat vezet be a betéti rendelkezésre állásra

2014. június 5.
  • A betéti rendelkezésre állás kamatlábának csökkentése 2014. június 11-től lép hatályba.
  • Az átlagos tartalékállományok kötelező tartalékot meghaladó részére és egyéb, az eurorendszernél elhelyezett betétekre szintén negatív kamatlábat alkalmaznak.

Az EKB Kormányzótanácsa mai ülésén a bank irányadó kamatainak csökkentése keretében a betéti rendelkezésre állás kamatát -0,10%-ra vitte le.

A kamatvágás 2014. június 11-ével lép hatályba az irányadó refinanszírozási művelet és az aktív oldali rendelkezésre állás kamatainak módosításával együtt. A betéti rendelkezésre állás negatív kamatlába vonatkozni fog: (i) az átlagos banki tartalékállományok kötelező tartalékot meghaladó részére; (ii) azokra az eurorendszernél elhelyezett kormányzati betétekre, amelyek meghaladják a június 7-én publikálandó vonatkozó iránymutatásban meghatározott küszöbértékeket; (iii) az eurorendszer tartalékkezelési szolgáltatásaihoz kapcsolódó számlákra, amennyiben jelenleg nem kamatoznak; (iv) a partnerek TARGET2-ben vezetett számlaegyenlegeire; (v) az eurorendszeren kívüli nemzeti központi bankok TARGET2-egyenlegeire (egynapos betétek); (vi) valamely harmadik félnek eurorendszerbeli központi bankban vezetett egyéb számláira, amennyiben ki van kötve, hogy jelenleg nem kamatoznak vagy a betéti rendelkezésre állás kamatát fizetik utánuk.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek William Lelieveldthez fordulni a +49 69 1344 7316-os telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok