Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB je uvedla negativno obrestno mero za mejni depozit

5. junij 2014
  • Znižanje obrestne mere za odprto ponudbo mejnega depozita velja od 11. junija 2014.
  • Negativna obrestna mera bo veljala tudi za povprečna rezervna imetja, ki presegajo obvezne rezerve, ter za druge vloge pri Eurosistemu.

Pri sprejemanju odločitve o znižanju ključnih obrestnih mer ECB je Svet ECB na današnji seji sklenil, da obrestno mero za odprto ponudbo mejnega depozita zniža na –0,10%.

Ta sprememba bo začela veljati 11. junija 2014, skupaj s spremembo obrestne mere za operacije glavnega refinanciranja in odprto ponudbo mejnega posojila. Negativna obrestna mera za mejni depozit bo veljala tudi za: (i) povprečna rezervna imetja bank, ki presegajo obvezne rezerve, (ii) vloge države pri Eurosistemu, ki presegajo določene mejne vrednosti, določene v smernici, ki bo objavljena 7. junija, (iii) račune, ki jih Eurosistem uporablja za storitve upravljanja z rezervami, če trenutno niso obrestovani, (iv) stanja udeležencev na računih v sistemu TARGET2, (v) stanja nacionalnih centralnih bank zunaj Eurosistema (vloge čez noč) v sistemu TARGET2 ter za (v) druge račune tretjih strank pri centralnih bankah Eurosistema, če je določeno, da trenutno niso obrestovani ali so obrestovani po obrestni meri za odprto ponudbo mejnega depozita.

Za novinarska vprašanja se obrnite na Williama Lelieveldta, tel. +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije