Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Hrvatska se pridružila Europskoj Uniji

1 srpanj 2013

Danas se Europska Unija proširila pristupanjem Hrvatske, a time se ukupan broj država članica EU-a povećao na 28.

Od danas je Hrvatska narodna banka, središnja banka Republike Hrvatske, članica Europskoga sustava središnjih banaka (ESSB) te je njezin guverner postao članom Općega vijeća Europske središnje banke. Osim toga, stručnjaci Hrvatske narodne banke imaju status članova u Odborima ESSB-a kad god ti odbori u sastavu ESSB-a zasjedaju. Od potpisivanja pristupnoga sporazuma u prosincu 2011. guverner i stručnjaci Hrvatske narodne banke sudjeluju na sjednicama Općega vijeća, odnosno Odbora ESSB-a u svojstvu promatrača.

Hrvatska neće odmah uvesti euro, nego će to učiniti kad ispuni zahtjeve predviđene Ugovorom o funkcioniranju Europske Unije. Za razliku od Danske i Ujedinjenoga Kraljevstva, Hrvatska nema pravo odustati od uvođenja jedinstvene valute.

I ESB i Europska komisija pripremit će svake dvije godine, odnosno na zahtjev države članice koja još nije uvela euro, izvještaje o međusobnoj konvergenciji. Na temelju tih će izvještaja Vijeće EU-a odlučivati ispunjava li dotična država članica uvjete potrebne za uvođenje eura.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije