Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Croaţia aderă la Uniunea Europeană

1 iulie 2013

Astăzi, Uniunea Europeană s-a extins prin aderarea Croaţiei, numărul total al statelor membre ale UE ajungând la 28.

Începând cu data de astăzi, Hrvatska narodna banka, banca centrală naţională a Croaţiei, devine membru al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), iar guvernatorul acestei bănci devine membru al Consiliului general al Băncii Centrale Europene. De asemenea, experţii de la Hrvatska narodna banka primesc statutul de membri ai Comitetelor SEBC ori de câte ori aceste comitete se reunesc în structura SEBC. De la semnarea Tratatului de aderare în luna decembrie 2011, guvernatorul şi experţii Hrvatska narodna banka au participat ca observatori la şedinţele Consiliului general şi, respectiv, la cele ale Comitetelor SEBC.

Croaţia nu va adopta euro imediat, ci în momentul în care va îndeplini cerinţele prevăzute în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Spre deosebire de Danemarca şi Regatul Unit, Croaţia nu are dreptul de a recurge la clauza de exceptare de la adoptarea monedei unice.

Atât BCE, cât şi Comisia Europeană vor elabora rapoarte de convergenţă o dată la doi ani sau la solicitarea unui stat membru care nu a adoptat încă euro. Aceste rapoarte stau la baza deciziei Consiliului UE privind îndeplinirea condiţiilor necesare pentru adoptarea euro de către statele membre respective.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media