Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz

2013. július 1.

Horvátország a mai napon belépett az Európai Unióba, amely így összesen 28 tagot számlál.

Ugyancsak a mai naptól az ország nemzeti központi bankja, a Hrvatska narodna banka a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER), az intézmény elnöke pedig az Európai Központi Bank (EKB) Általános Tanácsának tagja lett. A Hrvatska narodna banka szakértői ezentúl tagi státusban vehetnek részt a KBER szakbizottságainak KBER-összetételben tartott ülésein. A csatlakozási szerződés 2011. decemberi aláírása óta a horvát jegybank elnöke megfigyelőként már részt vett az Általános Tanács, szakértői pedig a KBER-szakbizottságok ülésein.

Horvátország uniós csatlakozása után közvetlenül nem vezeti be az eurót; ezt akkor teszi meg, ha teljesítette az Európai Unió működéséről szóló szerződésben rögzített követelményeket. Dániával és az Egyesült Királysággal ellentétben Horvátországnak nem áll jogában úgy dönteni, hogy nem veszi át a közös pénznemet.

Mind az EKB, mind az Európai Bizottság kétéves időközönként, illetve valamely eurót még be nem vezetett tagállam kérésére konvergenciajelentéseket készít, amelyek alapján az EU Tanácsa megállapítja, hogy az érintett tagállamok teljesítik-e az euro bevezetésének előfeltételeit.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok