Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Govor prigodom uvođenja nove novčanice od 50 €

Pozdravni govor predsjednika ESB-a Marija Draghija na obilježavanju izdavanja nove novčanice od 50 €, Frankfurt na Majni, 4. travnja 2017.

Zadovoljstvo mi je ovoga poslijepodneva biti ovdje kako bismo obilježili uvođenje nove novčanice od 50 €. Njezino uvođenje kruna je opsežnih istraživanja i predanosti mojih kolega iz ESB-a i Eurosustava, kojima čestitam na još jednom prvorazrednom proizvodu. Premda novčanice možda dobivaju manje pozornosti od drugih vidova naše monetarne politike, predmet su jedne od naših temeljnih zadaća. Postoje razlozi zbog kojih je u europodručju njihova uloga čak važnija nego u drugim dijelovima svijeta.

Premda su elektronička plaćanja sve popularnija, plaćanje gotovinom i dalje je naš najvažniji način plaćanja. Istraživanje o upotrebi gotovine, koje je provedeno za potrebe ESB-a i koje će ubrzo biti objavljeno, pokazuje da se u više od tri četvrtine plaćanja na prodajnim mjestima u europodručju upotrebljava gotovina. Gotovinska plaćanja po svojoj ukupnoj vrijednosti čine malo više od polovice plaćanja. Dakle, naše gospodarstvo i u ovom digitalnom dobu ne može bez gotovine.

To posebno vrijedi za novčanice od 50 €, koje su naš najvažniji apoen. U optjecaju ih je više od 9 milijardi, što je 46 % svih euronovčanica. Broj novčanica od 50 € u optjecaju veći je od ukupnog broja izdanih novčanica u trenutku uvođenja eurogotovine 2002.

Očito je da ljudi moraju imati povjerenja u gotovinu da bi gospodarstvo funkcioniralo: ona mora biti otporna i lako dostupna te se mora moći lako provjeriti. I, što je možda najvažnije, mora biti zaštićena. Moramo uvijek biti korak ispred krivotvoritelja, koji bi mogli narušiti povjerenje javnosti u gotovinu. Stoga se naš razvoj novčanica uvijek temelji na inovacijama te nastojimo upotrebljavati najmoderniju i najučinkovitiju tehnologiju proizvodnje novčanica.

Na novoj novčanici od 50 €, na primjer, sva su poboljšana zaštitna obilježja nove novčanice od 20 €, zbog čega ju je teže krivotvoriti od novčanica prve serije. Prilagođenija je potrebama slijepih i slabovidnih osoba zahvaljujući velikim, podebljanim slovima i brojkama na licu te taktilnim oznakama duž rubova.

Kako bi upoznao javnost s novom novčanicom, Eurosustav je proveo opsežnu kampanju s ciljem obavještavanja različitih skupina različitim komunikacijskim kanalima. Dionici su na taj način stekli potrebne informacije o novčanici i njezinim zaštitnim obilježjima.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg su novčanice predmet jedne od naših temeljnih zadaća i on je važniji u europodručju nego drugdje. U višenacionalnoj uniji kakva je naša neizbježno je teže stvoriti zajednički identitet nego u jednonacionalnoj državi s vlastitom kulturom i poviješću. Euro je nešto što nam je svima zajedničko, on je konkretan simbol europskog jedinstva.

Euronovčanica koju držimo u ruci i za koju znamo da se može upotrijebiti u 19 država podsjetnik je na visok stupanj integracije koji je postignut u Europi. Kada se od stanovnika europodručja traži da nabroje najvažnije elemente europskog identiteta, među najčešće spominjanima, nakon demokracije i slobode, jedinstvena je valuta. Usprkos poteškoćama u posljednjih nekoliko godina, jedinstvenu valutu u ovom trenutku podržava 70 % građana, što je jednako najvišim vrijednostima zabilježenima u razdoblju prije krize.

Zahvaljujući suradnji nacionalnih središnjih banaka, kreditnih institucija i proizvođača opreme za novčanice, u posljednjih devet mjeseci prilagođene su stotine tisuća strojeva i uređaja, tako da je nova novčanica od 50 € – od danas – svima dostupna.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije