Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Toespraak ter gelegenheid van de invoering van het nieuwe bankbiljet van €50

Welkomstwoord door Mario Draghi, President van de ECB, bij een evenement ter gelegenheid van de uitgifte van het nieuwe bankbiljet van €50, Frankfurt am Main, 4 april 2017

Het doet mij genoegen hier vanmiddag te zijn om het nieuwe bankbiljet van €50 officieel te lanceren. Dit is de culminatie van een enorme hoeveelheid onderzoek en toewijding van mijn collega's bij de ECB en het Eurosysteem, en ik feliciteer ze met het produceren van weer een voortreffelijk product. Hoewel bankbiljetten wellicht niet zo veel aandacht krijgen als andere aspecten van ons monetair beleid, vormen zij een fundamenteel onderdeel van wat we doen. En in sommige opzichten is in het eurogebied hun rol zelfs belangrijker dan het geval is in andere delen van de wereld.

Hoewel elektronische betalingen steeds populairder worden, is contant geld nog steeds ons belangrijkste betaalmiddel. Uit een enquête over het gebruik van contant geld, die is uitgevoerd in opdracht van de ECB en die binnenkort zal worden gepubliceerd, komt naar voren dat meer dan driekwart van alle betalingen bij verkooppunten in het eurogebied met contant geld wordt afgehandeld. In termen van transactiewaarden is dat iets meer dan de helft. Zelfs in dit digitale tijdperk blijft contant geld van essentieel belang voor onze economie.

En dit is met name het geval voor het bankbiljet van €50, onze belangrijkste coupure. Er zijn er meer dan 9 miljard van in omloop, en samen zijn deze goed voor 46% van alle eurobankbiljetten. Dat is meer dan het totale aantal bankbiljetten dat werd uitgegeven toen in 2002 de chartale euro werd ingevoerd.

Het is dus duidelijk dat, wil de economie functioneren, men moet kunnen vertrouwen op het contant geld – het moet stevig, gemakkelijk op echtheid te controleren en ruim beschikbaar zijn. Maar misschien is nog het belangrijkst: het moet veilig zijn. We moeten vervalsers vóór blijven, want zij zouden het vertrouwen van mensen in het geld kunnen ondermijnen. Daarom staat bij ons innovatie altijd centraal bij de ontwikkeling van onze bankbiljetten en streven wij ernaar gebruik te maken van de meest recente en meest efficiënte bankbiljettentechnologie.

Zo bevat het nieuwe biljet van €50 alle verbeterde echtheidskenmerken van het nieuwe biljet van €20, waardoor het nóg beter bestand is tegen vervalsing dan de biljetten van de eerste serie. Het is ook gebruikersvriendelijker voor mensen met een visueel handicap, dankzij vettergedrukte grote letters en cijfers aan de voorzijde en voelbare markeringen aan de randen.

En om het grote publiek vertrouwd te maken met het nieuwe biljet, heeft het Eurosysteem een grootschalige communicatiecampagne gehouden, die erop was gericht de doelgroepen via vele verschillende kanalen te bereiken. Dankzij deze campagne beschikken onze stakeholders over de noodzakelijke informatie over het bankbiljet en de echtheidskenmerken ervan.

Maar er is nog een andere reden waarom bankbiljetten een fundamenteel onderdeel zijn van wat we doen – een reden die belangrijker is voor het eurogebied dan voor andere delen van de wereld. In een uit vele landen bestaande unie als de onze is het ontegenzeggelijk lastiger een gemeenschappelijke identiteit te creëren dan in één enkele natiestaat met zijn eigen cultuur en geschiedenis. De euro is iets dat we allemaal gemeen hebben – het is een tastbaar symbool van Europese eenheid.

Een bankbiljet vasthouden en te weten dat het in negentien landen kan worden gebruikt herinnert ons aan de vergaande integratie die Europa heeft weten te verwezenlijken. Sterker nog, wanneer de burgers van het eurogebied wordt gevraagd naar de meest belangrijke elementen van de Europese identiteit, wordt de gemeenschappelijke munt het vaakst genoemd, ná democratie en vrijheid. En ondanks de problemen in de afgelopen jaren staat de steun voor de gemeenschappelijke munt nu op 70%, gelijk aan de hoge percentages die werden opgetekend in de periode vóór de crisis.

Dankzij de samenwerking met de nationale centrale banken, kredietinstellingen en fabrikanten van bankbiljettenapparatuur zijn honderdduizenden machines en apparaten gedurende de afgelopen negen maanden aangepast, hetgeen betekent dat – met ingang van vandaag – het nieuwe bankbiljet van €50 beschikbaar is.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media