Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Alocuțiune susținută pentru a marca lansarea noii bancnote de 50 EUR

Alocuțiune de bun venit rostită de Mario Draghi, președintele BCE, la un eveniment organizat cu ocazia emiterii noii bancnote de 50 EUR, Frankfurt pe Main, 4 aprilie 2017

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici în această după-amiază pentru a lansa noua bancnotă de 50 EUR. Aceasta marchează punctul culminant al unei munci uriașe de cercetare și al devotamentului de care au dat dovadă colegii mei de la BCE și din cadrul Eurosistemului, pe care îi aplaud pentru realizarea încă unui produs de primă clasă. Chiar dacă bancnotele nu se bucură, poate, de aceeași atenție pe care o primesc alte aspecte ale politicii noastre monetare, acestea reprezintă o componentă fundamentală a activității noastre și, în unele privințe, rolul lor este încă și mai important în zona euro decât în alte părți ale lumii.

Deși plățile electronice devin mai populare, numerarul este în continuare cel mai important mijloc de plată. Un sondaj privind utilizarea numerarului, care urmează să fie publicat în curând și care a fost efectuat în numele BCE, arată că mai mult de trei sferturi din totalul plăților efectuate la punctele de vânzare din zona euro sunt în numerar, reprezentând, în ceea ce privește valoarea, puțin peste jumătate din volumul operațiunilor. Prin urmare, chiar și în această eră digitală, numerarul rămâne esențial pentru economia noastră.

Acest lucru este valabil îndeosebi în cazul bancnotei de 50 EUR, care reprezintă cea mai importantă cupiură a noastră. Peste 9 miliarde de bancnote de 50 EUR se află în circulație, reprezentând 46% din totalul bancnotelor euro. Această cifră este superioară numărului total de bancnote emise în momentul introducerii numerarului în euro în anul 2002.

Prin urmare, în mod evident, pentru ca economia să funcționeze, cetățenii trebuie să poată avea încredere în numerar: acesta trebuie să fie robust, ușor de verificat și disponibil imediat. Poate că aspectul cel mai important îl reprezintă siguranța acestuia: trebuie să păstrăm un avans față de falsificatori, care ar putea submina încrederea publicului în monedă. Acesta este motivul pentru care am plasat întotdeauna inovația în centrul procesului de elaborare a bancnotelor și ne străduim să utilizăm cea mai recentă și cea mai eficientă tehnologie de producere a bancnotelor.

Noua bancnotă de 50 EUR, de exemplu, incorporează toate elementele de siguranță optimizate ale noii bancnote de 20 EUR, fiind astfel chiar și mai rezistentă la contrafacere decât bancnotele din prima serie. De asemenea, aceasta este mai ușor de utilizat de către persoanele cu deficiențe de vedere, datorită literelor și cifrelor de mari dimensiuni, redate cu caractere mai îngroșate, de pe avers, precum și elementelor tactile din apropierea marginilor.

Pentru a asigura familiarizarea publicului cu noua bancnotă, Eurosistemul a desfășurat o campanie amplă de comunicare vizând atingerea audiențelor prin canale multiple. Campania a furnizat părților interesate informațiile necesare despre bancnotă și elementele sale de siguranță.

Mai există însă un motiv, mai semnificativ pentru zona euro decât pentru alte regiuni, pentru care bancnotele reprezintă o componentă fundamentală a activității noastre. Într-o uniune multistatală precum a noastră, este, în mod inevitabil, mai dificilă crearea unei identități comune decât în cazul unui stat național unic, cu o cultură și o istorie proprii. Euro reprezintă ceva ce avem cu toții în comun: este un simbol tangibil al unității europene.

Faptul de a ține în mână o bancnotă euro și de a ști că poate fi utilizată în 19 țări reamintește de integrarea profundă pe care a atins-o Europa. Într-adevăr, atunci când sunt întrebați despre cele mai importante elemente ale identității europene, moneda unică este citată cel mai frecvent de cetățenii din zona euro, după democrație și libertate. În pofida dificultăților din ultimii ani, sprijinul pentru moneda unică se situează, în prezent, la 70%, egalând nivelurile maxime înregistrate în perioada anterioară crizei.

Cu colaborarea băncilor centrale naționale, a instituțiilor de credit și a fabricanților de echipamente în domeniul bancnotelor, sute de mii de aparate și dispozitive au fost actualizate pe parcursul ultimelor nouă luni, ceea ce înseamnă că, începând de astăzi, noua bancnotă de 50 EUR este disponibilă.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media