Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što je hitni program kupnje zbog pandemije (PEPP)?

28. srpnja 2021.

Pandemija koronavirusa nanijela je štetu gospodarstvima diljem svijeta. Brojna su poduzeća morala zatvoriti vrata zbog ograničenja. Mnogi su ostali bez posla i budućnost je bila vrlo neizvjesna. Kako bi ublažila učinak na gospodarstvo europodručja, Europska središnja banka pokrenula je u ožujku 2020. hitni program kupnje zbog pandemije (PEPP).

PEPP građanima i poduzećima omogućava pristup povoljnim sredstvima koja im trebaju da prebrode krizu. Taj privremeni program dopunjuje ESB‑ove ostale mjere monetarne politike, kao što su ostali programi kupnje vrijednosnih papira i ciljane operacije kreditiranja.

Kako točno funkcionira PEPP?

PEPP omogućava ESB‑u kupnju različitih vrsta vrijednosnih papira na financijskim tržištima. Tako dolazi do rasta cijena tih vrijednosnih papira te snižavanja kamatnih stopa na tržištu. Zahvaljujući svemu tome pojeftinjuje zaduživanje za građane, poduzeća i države, čime se podupire gospodarstvo, a dužnicima je olakšana otplata dugova. Tako se održavaju zaduživanje, potrošnja i ulaganje unatoč krizi prouzročenoj pandemijom. Konačno, rast će biti brži a inflacija će se vratiti na razine blizu, ali ispod 2 %, odnosno bit će u skladu sa stabilnosti cijena.

Na ovom grafičkom prikazu prikazan je taj proces u općim crtama.

Općenito, PEPP je pokrenut kao odgovor na pandemiju koronavirusa i neizvjesnost u pogledu trenutka i mjesta nastupanja njezinih najtežih posljedica. Njime su uspješno stabilizirana financijska tržišta i spriječeno je da poremećaji u proljeće 2020. prerastu u sveobuhvatnu financijsku krizu, koja bi imala još teže posljedice za Europljane.

U usporedbi s ostalim programima kupnje vrijednosnih papira ESB‑a, PEPP je poseban iz niza razloga.

Fleksibilnost

To je najvažnija karakteristika PEPP‑a a znači da smo fleksibilni u pogledu vremena kupnje, vrste vrijednosnih papira koje kupujemo i država u kojima kupujemo. Stoga možemo usmjeravati kupnje kako bismo očuvali povoljne uvjete financiranja za građane europodručja te, što je iznimno važno, brzo odgovoriti na sve financijske ili gospodarske promjene.

Prilagodljivost obujma

Prvo smo rasporedili 750 milijardi EUR za kupnju vrijednosnih papira u okviru PEPP-a. Taj je iznos povećan za dodatnih 600 milijardi EUR u lipnju 2020. i ponovno za 500 milijardi EUR u prosincu 2020, što je ukupno 1,85 bilijuna EUR. Međutim, ukupni iznos može se povećavati ili smanjivati ako je to potrebno za održavanje povoljnih uvjeta financiranja.

Transparentnost

Objavljujemo mnogo podataka o kupnjama vrijednosnih papira kako bi taj program bio što transparentniji. Svaki tjedan objavljujemo iznos vrijednosnih papira koje smo kupili u okviru programa PEPP i APP. Objavljujemo i mjesečne neto kupnje. Osim toga, svaka dva mjeseca dajemo detaljne informacije o kupnjama vrijednosnih papira javnog i privatnog sektora u okviru PEPP‑a.

Privremenost

PEPP je posebno namijenjen suzbijanju posljedica krize prouzročene koronavirusom na gospodarstvo europodručja. Provodit ćemo neto kupnje vrijednosnih papira dok Upravno vijeće ne zaključi da je kriza prouzročena koronavirusom prošla a barem do kraja ožujka 2022.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Instrumenti monetarne politike

Hitni program kupnje zbog pandemije (PEPP)