Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kaj je izredni program nakupa vrednostnih papirjev ob pandemiji (PEPP)?

28. julij 2021

Pandemija koronavirusa je prizadela gospodarstva po vsem svetu. Zaradi omejitev je moralo veliko podjetij zapreti svoja vrata. Številni ljudje so izgubili službo, obeti za prihodnost pa so bili zelo negotovi. Da bi ublažila vpliv na gospodarstvo euroobmočja, je Evropska centralna banka marca 2020 začela izvajati izredni program nakupa vrednostnih papirjev ob pandemiji ali PEPP.

Program PEPP ljudem in podjetjem omogoča dostop do cenovno ugodnih sredstev, ki jih potrebujejo, da prebrodijo krizo. Ta začasni program dopolnjuje druge ukrepe monetarne politike, kot so ostali programi nakupa vrednostnih papirjev in ciljno usmerjene posojilne operacije.

Ampak kako natančno program PEPP deluje?

Izredni program ob pandemiji omogoča ECB, da na finančnih trgih kupuje različne vrste finančnega premoženja. Zaradi nakupov se zvišajo cene tega premoženja in posledično znižajo tržne obrestne mere. Vse to podpira gospodarstvo, ker se ljudje, podjetja in države lahko ceneje zadolžujejo. Obenem pa posojilojemalci lahko tudi lažje odplačujejo dolgove. To kljub krizi zaradi pandemije pomaga ohranjati zadolževanje, trošenje in naložbe. Tako bo dosežen končni cilj programa PEPP, in sicer spodbuditi rast in vrnitev inflacije na ciljno raven 2% v srednjeročnem obdobju, ki je skladna s cenovno stabilnostjo.

Na slikovni predstavitvi je prikazano, kako ta proces običajno deluje.

Na splošno je bil program PEPP zasnovan tako, da se odziva na pandemijo in negotovost glede tega, kdaj in kje bodo posledice najhujše. Uspešno je stabiliziral finančne trge in preprečil, da bi spomladi 2020 pretresi prešli v globoko finančno krizo, ki bi imela za Evropejce še resnejše posledice.

Izredni program ob pandemiji je v primerjavi z ostalimi programi nakupa vrednostnih papirjev poseben iz naslednjih razlogov.

Fleksibilnost

To je najpomembnejša lastnost izrednega programa ob pandemiji. Pomeni, da smo fleksibilni glede tega, kdaj kupujemo, kakšne vrste finančnega premoženja kupujemo in v katerih državah ga kupujemo. Omogoča nam, da so naši nakupi usmerjeni k ohranjanju ugodnih pogojev financiranja za ljudi v euroobmočju. In, kar je prav tako pomembno, da se hitro odzivamo na vse finančne ali ekonomske spremembe.

Prilagajanje obsega

Sprva smo za nakupe v okviru programa PEPP namenili 750 milijard EUR. Obseg programa smo junija 2020 povečali še za dodatnih 600 milijard EUR in nato decembra 2020 še za 500 milijard EUR, torej nov skupni obseg znaša 1,85 bilijona EUR. Vendar je skupni obseg po potrebi mogoče povečati ali zmanjšati, da se ohranjajo ugodni pogoji financiranja.

Transparentnost

Da bi bil program čim bolj transparenten, objavljamo veliko podatkov o nakupih vrednostih papirjev. Vsak teden objavimo znesek vrednostnih papirjev, ki smo jih kupili v okviru izrednega programa ob pandemiji in programa nakupa vrednostnih papirjev (APP). Objavljamo tudi mesečne neto nakupe. Poleg tega vsaka dva meseca objavimo podrobnejše informacije o nakupih vrednostnih papirjev javnega in zasebnega sektorja v okviru programa PEPP.

Začasnost

Izredni program ob pandemiji je prav posebej namenjen blaženju vpliva, ki ga ima kriza zaradi koronavirusa na gospodarstvo euroobmočja. Neto nakupe vrednostnih papirjev bomo izvajali vsaj do konca marca 2022, vsekakor pa tako dolgo, dokler Svet ECB ne oceni, da je kriza končana.

GLEJTE TUDI

Več o tej temi