Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP)?

2021. július 28.

A koronavírus-pandémia világszerte visszavetette a gazdaságokat. A korlátozások miatt sok vállalkozásnak be kellett zárnia. Az emberek elvesztették a munkahelyüket, és a kilátások rendkívül bizonytalanok voltak. Az Európai Központi Bank az euroövezet gazdaságára gyakorolt hatás ellensúlyozása érdekében 2020 márciusában elindította a pandémiás vészhelyzeti vásárlási programot, azaz a PEPP-et.

A PEPP a válság átvészeléséhez szükséges megfizethető forrásokhoz való hozzáféréssel segíti az embereket és a vállalkozásokat. Ez az ideiglenes program kiegészíti egyéb monetáris politikai intézkedéseinket, például a többi eszközvásárlási programunkat, valamint célzott hitelnyújtó-műveleteinket.

De pontosan hogyan működik a PEPP?

A PEPP révén az EKB különböző típusú eszközöket tud vásárolni a pénzügyi piacokon. Így ezen eszközök árai emelkednek, és ezáltal a piaci kamatlábak csökkennek. Mindez támogatja a gazdaságot, hiszen olcsóbbá teszi a hitelfelvételt az emberek, a vállalkozások és a kormányok számára, és a hitelfelvevők adósságtörlesztését is megkönnyíti. Ez a pandémiás válsághelyzet ellenére is segít fenntartani a hitelfelvétel, a kiadások és a beruházások szintjét. Végső soron serkenti a növekedést, és az inflációt újra a középtávú célként kitűzött 2%-ra, azaz az árstabilitásnak megfelelő szintre hozza.

Ezen az infografikán látható, hogyan működik ez a folyamat általánosságban.

A PEPP-et tulajdonképpen a koronavírus-pandémia és az abból eredő legsúlyosabb következmények idejét és helyét övező bizonytalanság kezelésére hoztuk létre. Sikeresen stabilizálta a pénzügyi piacokat, és megakadályozta, hogy a 2020 tavaszán tapasztalt zavarok teljes körű pénzügyi válsággá terebélyesedjenek, ami még súlyosabb következményekkel járt volna az európaiakra nézve.

Más eszközvásárlási programjainkhoz képest a PEPP a következő okok miatt különleges:

Rugalmas

Ez a PEPP legfontosabb jellemzője, és azt jelenti, hogy rugalmasak vagyunk abban a tekintetben, hogy mikor vásárolunk, milyen eszközöket vásárolunk és mely országokban vásárolunk. Ezáltal a vásárlások fókuszát úgy alakíthatjuk, hogy kedvező finanszírozási feltételeket tartsanak fenn az euroövezetben élők számára. Továbbá fontos kiemelni, hogy így gyorsan reagálhatunk a pénzügyi vagy gazdasági változásokra.

Méretezhető

Kezdetben 750 milliárd eurót irányoztunk elő PEPP-eszközvásárlásokra. Ezt 2020 júniusában 600 milliárd euróval, 2020 decemberében pedig további 500 milliárd euróval növeltük, ami összesen 1,85 billió eurót jelent. A teljes összeg azonban a kedvező finanszírozási feltételek fenntartásához szükséges mértékben növelhető vagy csökkenthető.

Átlátható

Sok adatot teszünk közzé az eszközvásárlásokról, hogy a program a lehető legátláthatóbb legyen. Minden héten közreadjuk a PEPP és az APP keretében vásárolt értékpapírok mennyiségét, és havi nettó vásárlásainkat is nyilvánosságra hozzuk. Ezenkívül kéthavonta részletesebb tájékoztatást adunk a magán- és állami szférabeli PEPP-es vásárlásokról.

Átmeneti

A PEPP célja kifejezetten a koronavírus-válság euroövezeti gazdaságra gyakorolt hatásának ellensúlyozása. A nettó eszközvásárlást legalább 2022 márciusának végéig folytatjuk, de addig mindenképp, amíg a Kormányzótanács megítélése szerint véget nem ér a válság.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom