Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce este programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (PEPP)?

28 iulie 2021

Pandemia de coronavirus a afectat economiile din întreaga lume. Numeroase firme au fost nevoite să își închidă porțile ca urmare a restricțiilor. Cetățenii și-au pierdut locurile de muncă, iar perspectivele pentru viitor au fost grevate de incertitudini semnificative. Pentru a contracara impactul asupra economiei zonei euro, în luna martie 2020 Banca Centrală Europeană a lansat programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP).

PEPP ajută cetățenii și firmele să obțină finanțarea la costuri accesibile de care au nevoie pentru a face față crizei. Acest program temporar completează celelalte măsuri de politică monetară ale noastre, precum celelalte programe de achiziționare de active și operațiunile noastre țintite de creditare.

Însă cum funcționează mai exact PEPP?

PEPP permite BCE să achiziționeze diferite tipuri de active pe piețele financiare. Astfel, prețurile activelor respective cresc și, în consecință, ratele dobânzilor pe piață scad. Aceasta sprijină economia, contribuind la scăderea costurilor împrumuturilor pentru populație, firme și autoritățile guvernamentale. De asemenea, aceasta facilitează achitarea datoriilor de către debitori, ceea ce favorizează menținerea creditării, a cheltuielilor și a investițiilor, în pofida crizei cauzate de pandemie. Nu în ultimul rând, creșterea economică va fi stimulată, iar inflația va reveni la nivelul obiectivului nostru de 2% pe termen mediu, în concordanță cu stabilitatea prețurilor.

Acest grafic ilustrează funcționarea generală a acestui proces.

Pe ansamblu, PEPP a fost creat în scopul gestionării pandemiei de coronavirus și a incertitudinilor privind momentul și locul în care repercusiunile acesteia se vor resimți cel mai puternic. PEPP a stabilizat cu succes piețele financiare și a împiedicat transformarea turbulențelor din primăvara anului 2020 într-o criză financiară totală, cu consecințe chiar și mai grave pentru europeni.

Comparativ cu celelalte programe ale noastre de achiziționare de active, PEPP este special din următoarele motive:

Este flexibil

Aceasta este cea mai importantă caracteristică a PEPP. Înseamnă că dăm dovadă de flexibilitate cu privire la momentul achiziționării, la tipurile de active pe care le achiziționăm și la țările în care efectuăm respectivele achiziții. Aceasta ne permite să ne țintim achizițiile, astfel încât acestea să mențină condiții favorabile de finanțare pentru cetățenii din zona euro. Totodată, este important să răspundem rapid la orice modificări de natură financiară sau economică.

Este ajustabil

Inițial, am alocat 750 de miliarde EUR pentru achizițiile de active în cadrul PEPP. Această sumă a fost majorată cu încă 600 de miliarde EUR în iunie 2020 și, ulterior, cu încă 500 de miliarde EUR în decembrie 2020, atingând o valoare totală de 1 850 de miliarde EUR. Cu toate acestea, suma totală poate fi majorată sau redusă după cum este necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de finanțare.

Este transparent

Publicăm un volum mare de date despre achizițiile de active, astfel încât programul să fie cât mai transparent posibil. Publicăm săptămânal volumul titlurilor de valoare pe care le-am achiziționat în cadrul PEPP și al APP. De asemenea, publicăm și achizițiile noastre lunare nete. Totodată, la fiecare două luni publicăm informații mai detaliate despre achizițiile din sectorul public și din cel privat în cadrul PEPP.

Este temporar

PEPP are scopul specific de a contracara impactul crizei cauzate de coronavirus asupra economiei zonei euro. Vom efectua achiziții nete de active cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022 și, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va considera că criza a luat sfârșit.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă