Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Praćenje aktivnosti na društvenim mrežama u ESB‑u

Izjava o zaštiti privatnosti

Europska središnja banka (ESB) želi razumjeti kako korisnici društvenih mreža raspravljaju o monetarnoj politici i nadzoru banka te o drugim temama povezanima s radom ESB‑a kako bismo u komunikaciji mogli uzeti u obzir potrebe šire javnosti. Stoga poput ostalih javnih institucija analiziramo aktivnost na društvenim mrežama povezanu s našim zadaćama i pratimo upotrebu vlastitih kanala na društvenim mrežama. Zaključci analize doprinose oblikovanju ESB‑ove komunikacije strategije.

Pravni okvir zaštite podataka primjenjiv na ESB

Svi osobni podatci obrađuju se u skladu sa zakonodavstvom Europske unije povezanim sa zaštitom podataka.

Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka?

ESB je voditelj obrade osobnih podataka. Javne podatke na društvenim mrežama za nas obrađuje i analizira vanjski pružatelj usluge u skladu s našim uputama.

Pravni temelj obrade osobnih podataka

Prikupljamo i obrađujemo osobne podatke kako bi ESB obavio svoje zadaće u javnom interesu. Brinemo se za to da se u obradi osobnih podatka primjenjuju posebne i odgovarajuće zaštite u skladu s primjenjivim zakonodavstvom povezanim sa zaštitom podataka. Savjetovali smo se s tim u vezi s Europskim nadzornikom za zaštitu podataka i postupamo u skladu s dobivenim preporukama.

Podrijetlo i vrsta obrađenih podataka

Vanjski pružatelj usluge prikuplja i analizira podatke iz javnih objava korisnika društvenih mreža na različitim kanalima te istražuje druge mrežne izvore poput foruma, blogova i mrežnih stranica s vijestima. Vanjski pružatelj usluge obrađuje samo javno dostupne podatke.

Vanjski pružatelj usluge za nas obrađuje sljedeće osobne podatke:

  • identifikacijske podatke (ime, korisničko ime, identifikacijska oznaka korisnika i zemljopisno područje)
  • osobne karakteristike (dob, spol i bračno stanje)
  • potrošačke navike
  • hobije i interese
  • posao i obrazovanje
  • fotografije i videa
  • sve ostale informacije koje su objavljene na mrežnim stranicama koje se analiziraju ili na platformi treće strane.

Vanjski pružatelj usluge prikuplja sve gornje osobne podatke, a mi analiziramo samo njihov dio. U analizi se uglavnom služimo agregatnim podatcima. Međutim, katkad bilježimo riječi pojedinaca kao primjer i ilustraciju općeg stava prema ESB‑u na društvenim mrežama. Bilježimo isključivo citate osoba koje o ESB‑u pišu u službenom svojstvu ili citate utjecajnih osoba (engl. influencers).

Strogo smo ograničili teme koje pratimo i pobrinuli smo se da naši zaposlenici postupaju u skladu s jasnim uputama i obvezama povjerljivosti kada se služe bazom podataka vanjskog pružatelja usluge.

Tko dobiva osobne podatke?

Vaše će podatke dobiti samo ovlašteni zaposlenici ESB‑a.

Koliko dugo će ESB držati osobne podatke?

Evidencija koja sadržava osobne podatke čuvat će se najviše pet godina i potom uništiti odnosno izbrisati. U skladu s uputama dobivenima od ESB‑a vanjski pružatelj usluge izbrisat će rezultate pretraživanja po isteku šestomjesečnog razdoblja. Automatski stvorene sigurnosne kopije na poslužitelju vanjskog pružatelja usluge također se brišu nakon šest mjeseci.

Vaša prava

Imate pravo pristupa, ispravka i ograničenja obrade svojih osobnih podataka. Pod određenim uvjetima možete zatražiti da se vaši podatci izbrišu. Budući da ne komuniciramo izravno s korisnicima društvenih mreža čije podatke obrađujemo i u načelu nemamo pristup njihovim podatcima za kontakt, nemoguće ih je pojedinačno obavijestiti ili bi takva obavijest zahtijevala nerazmjerno velik trud. Stoga je ova izjava o zaštiti privatnosti obavijest za sve korisnike društvenih mreža.

Ostvarivanje prava

Želite li ostvariti svoja prava, obratite se e‑porukom timu za praćenje medija.

Dodatne informacije

Dodatne informacije i podatci za kontakt povezani s obradom osobnih podatka mogu se pronaći u politici zaštite privatnosti ESB‑ova vanjskog pružatelja usluge.

Imate li dodatnih pitanja, možete se obratiti e-porukom ESB‑ovu službeniku za zaštitu podatka.

Obraćanje Europskom nadzorniku za zaštitu podataka

Nadalje, imate se pravo u svakom trenutku obratiti Europskom nadzorniku za zaštitu podataka u vezi s obradom vaših osobnih podataka.

Sve stranice u ovom odjeljku