Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB nyomon követi a közösségi médiát

Adatvédelmi nyilatkozat

Az Európai Központi Bank (EKB) szeretné megérteni, hogyan vélekednek a közösségi média felhasználói a pénzpolitikáról, a bankfelügyeletről és az EKB-val kapcsolatos egyéb releváns témákról. Így könnyebben tekintetbe tudjuk venni a nagyközönség igényeit tájékoztatásunk során. Ebből a célból, akárcsak más közintézmények, mi is elemezzük a közösségi médiának a feladatainkkal kapcsolatos aktivitását, és figyelemmel kísérjük közösségi médiacsatornáink használatát. Az elemzésből levont következtetések segítenek az EKB tájékoztatási stratégiájának a kialakításában.

Az EKB-ra érvényes adatvédelmi jogi keret

Az összes személyes adatot az Európai Unió adatvédelmi jogszabályainak megfelelően dolgozzuk fel.

Ki a felelős a személyes adatok feldolgozásáért?

Az adatfeldolgozás kontrolleri funkcióját az EKB látja el. A nyilvánosságtól kapott közösségi médiaadatok feldolgozásával, elemzésével külső szolgáltatót bízunk meg, aki az utasításaink szerint jár el.

A személyes adatkezelés jogalapja

A személyes adatok gyűjtése és kezelése hozzájárul ahhoz, hogy az EKB a feladatait a köz érdekében lássa el. Biztosítjuk, hogy a személyes adatok feldolgozása során az érvényes adatvédelmi jogszabályoknak megfelelő konkrét garanciák érvényesüljenek. Az ügyben konzultálunk az európai adatvédelmi biztossal, és követjük a kapott ajánlásokat.

A kezelt adatok eredete, típusa

A külső szolgáltató a különféle közösségi médiacsatornákon a felhasználók által közzétett posztok adatait gyűjti össze és elemzi, nyomon követve az olyan internetes forrásokat mint például a fórumok, blogbejegyzések és internetes hírportálok. A külső szolgáltató csak a nyilvánosan elérhető információkat dolgozza fel,

nevezetesen a következő személyes adatokat:

  • azonosítási célú adatok (név, felhasználónév, felhasználói azonosító, földrajzi adatok)
  • személyes jellemzők (életkor, nem, családi állapot)
  • fogyasztói szokások
  • hobbik, kedvelt időtöltési formák
  • szakmai háttér, végzettség
  • képek, videók
  • az elemzett honlapon vagy egy harmadik személy oldalán közzétett bármely egyéb információ

A külső szolgáltató a felsorolt adatokat gyűjti össze, mi azonban ezeknek csak egy részét elemezzük, többnyire összesített formában. Ugyanakkor rögzíthetünk egyéni idézeteket példaként, hogy bemutassuk a közösségi médiában az EKB-val kapcsolatos általános hozzáállást. Ezekben az esetekben olyan személyek idézeteit használjuk fel, akik foglalkozásukból eredően vagy véleményvezérként posztolnak az EKB-ról.

Szigorúan korlátozzuk a monitorozott témákat, és garantáljuk, hogy munkatársaink a külső szolgáltatói adatbázis megtekintése és felhasználása során világos utasításoknak és titoktartási kötelezettségeknek megfelelően járnak el.

Ki kapja meg a személyes adatokat?

Csak az arra felhatalmazott EKB alkalmazottak tekinthetnek be a személyes adatokba.

Mennyi ideig őrzi meg az EKB a személyes adatokat?

A személyes adatokat tartalmazó jelentéseket legfeljebb öt évig tároljuk, majd megsemmisítjük, illetve töröljük őket. Az EKB utasítására a külső szolgáltató hat hónap után törli a keresési eredményeket. Hat hónap múlva az automatikus háttérmásolatokat is törlik a szolgáltatói szerverekről.

Az érintett jogai

Az érintettnek jogában áll személyes adatainak megtekintése és módosítása, az adatkezelés korlátozása és bizonyos feltételek mellett az adatok törlésének kérése. Minthogy nem érintkezünk közvetlenül azokkal a közösségi média felhasználókkal, akiknek az adatai feldolgozásra kerülnek, és elvben nem férünk hozzá az elérhetőségi adataikhoz, lehetetlen, illetve aránytalanul nehéz feladat lenne, hogy egyenként tájékoztassuk őket. Tájékoztatásukra ezért ez az adatvédelmi nyilatkozat szolgál.

Jogérvényesítés

Az érintettek jogérvényesítése a médiakövető munkacsapatnak küldött e-mail útján gyakorolható.

További információk

A személyes adatok kezelésére vonatkozó további információk és elérhetőségek az EKB külső szolgáltatójának adatvédelmi szabályzatában található.

További kérdés esetén fordulhat e-mailben az EKB adatvédelmi tisztviselőjéhez is.

Kapcsolatfelvétel az európai adatvédelmi biztossal

Emellett az érintetteknek jogukban áll, hogy személyes adataik feldolgozásával kapcsolatban bármikor felvegyék a kapcsolatot az európai adatvédelmi biztossal.

Ebben a szekcióban található oldalak