Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kako ECB spremlja družbena omrežja

Izjava o varstvu zasebnosti

V Evropski centralni banki (ECB) želimo razumeti, kako uporabniki družbenih omrežij razpravljajo o denarni politiki in bančnem nadzoru pa tudi o drugih temah, ki so pomembne za ECB. Tako lahko v komunikaciji s prebivalstvom upoštevamo potrebe širše javnosti. Zato podobno kot druge javne institucije analiziramo dogajanje na družbenih omrežjih, povezano z našimi nalogami, in spremljamo uporabo naših kanalov na družbenih omrežjih. Zaključki, do katerih pridemo na podlagi analize, nam pomagajo oblikovati komunikacijsko strategijo ECB.

Pravni okvir za varstvo podatkov, ki ga uporablja ECB

Vsi osebni podatki se obdelujejo v skladu z zakonodajo EU o varstvu podatkov.

Kdo je odgovoren za obdelavo osebnih podatkov?

Upravljavec pri obdelavi osebnih podatkov je ECB. Javne podatke z družbenih omrežij v našem imenu in po naših navodilih obdeluje in analizira zunanji ponudnik.

Pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov

Osebne podatke zbiramo in obdelujemo za namene izvajanja nalog ECB v javnem interesu. Zagotavljamo, da se pri obdelavi osebnih podatkov izvajajo ustrezni in posebej določeni zaščitni ukrepi v skladu z veljavno zakonodajo o varstvu podatkov. O tem smo se posvetovali z evropskim nadzornikom za varstvo podatkov in upoštevamo prejeta priporočila.

Izvor in vrsta obdelanih podatkov

Zunanji ponudnik zbira in analizira podatke iz javnih objav uporabnikov družbenih omrežij na različnih kanalih ter spremlja različne spletne vire, vključno s forumi, blogi in novičarskimi spletnimi portali. Zunanji ponudnik obdeluje samo podatke, ki so javno dostopni.

V našem imenu obdeluje sledeče osebne podatke:

  • identifikacijski podatki (ime, priimek, identifikacija uporabnika in geografsko območje)
  • osebne lastnosti (starost, spol in družinski status)
  • potrošniške navade
  • hobiji in zanimanja
  • poklicne izkušnje in izobrazba
  • fotografije in video posnetki
  • vsi drugi podatki, objavljeni na spletnem mestu, ki se analizira, ali v okoljih tretjih oseb.

Zunanji ponudnik sicer zbira zgoraj naštete osebne podatke, vendar ECB analizira samo nekatere od teh podatkov. Za analizo večinoma uporabljamo agregatne podatke, lahko pa posamezne citate zabeležimo kot primere, ki ponazarjajo splošen odnos do ECB na družbenih omrežjih. Ti citati so omejeni na citate posameznikov, ki na družbenih omrežjih objavljajo o ECB po službeni dolžnosti, ali na citate vplivnežev.

Določili smo stroge omejitve tem, ki jih spremljamo, in zagotovili, da naše zaposlene zavezujejo jasna navodila in obveznosti glede zaupnosti, kadar dostopajo do baze podatkov zunanjega ponudnika in jo uporabljajo.

Kdo dobi osebne podatke?

Prejemniki osebnih podatkov so samo pooblaščeni zaposleni v ECB.

Kako dolgo bo ECB hranila osebne podatke?

Poročila, ki vsebujejo osebne podatke, se bodo hranila največ pet let, nato pa bodo uničena/izbrisana. Zunanji ponudnik bo po navodilih ECB rezultate iskanj izbrisal po obdobju šestih mesecev. Po šestih mesecih bodo s ponudnikovega strežnika izbrisane tudi avtomatične varnostne kopije.

Vaše pravice

Imate pravico, da dostopate do svojih osebnih podatkov, jih popravite, omejite njihovo obdelavo in pod določenimi pogoji zaprosite, da se izbrišejo. Ker z uporabniki družbenih omrežij, čigar podatki se obdelujejo, ne komuniciramo neposredno in načeloma nimamo dostopa do njihovih kontaktnih podatkov, ne moremo obvestiti vsakega od teh uporabnikov posebej oz. bi bil za to potreben nesorazmeren napor. Zato uporabnike družbenih omrežij obveščamo s to izjavo o varstvu zasebnosti.

Uveljavljanje pravic

Svoje pravice lahko uveljavljate tako, da pošljete e-pošto skupini za spremljanje medijev.

Dodatne informacije

Dodatne informacije in kontaktne točke, povezane z obdelavo osebnih podatkov, so na voljo v politiki zunanjega ponudnika ECB o varstvu zasebnosti.

Če imate dodatna vprašanja, lahko pošljete e-pošto tudi pooblaščeni osebi za varstvo podatkov v ECB.

Evropski nadzornik za varstvo podatkov

Poleg tega imate pravico, da se glede obdelave vaših osebnih podatkov kadarkoli obrnete na evropskega nadzornika za varstvo podatkov.

Vse strani v tem razdelku