Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monitorizarea platformelor de comunicare socială de către BCE

Declarație privind protecția vieții private

Banca Centrală Europeană (BCE) dorește să înțeleagă modul în care utilizatorii platformelor de comunicare socială discută despre politica monetară și supravegherea bancară, precum și despre alte teme relevante pentru BCE, astfel încât să poată țină seama de nevoile publicului larg în cadrul comunicărilor sale. În acest scop, la fel ca alte instituții publice, BCE analizează activitatea derulată pe platformele de comunicare socială cu privire la atribuțiile sale și monitorizează utilizarea propriilor sale canale de comunicare socială. Concluziile formulate în urma acestei analize contribuie la elaborarea strategiei de comunicare a BCE.

Cadrul juridic privind protecția datelor aplicabil BCE

Toate datele cu caracter personal vor fi prelucrate în conformitate cu legislația Uniunii Europene privind protecția datelor.

Cine este responsabil de prelucrarea datelor cu caracter personal?

BCE este operatorul responsabil de prelucrarea datelor cu caracter personal. BCE utilizează un furnizor extern pentru prelucrarea și analizarea datelor publice de pe platformele de comunicare socială în numele său și în conformitate cu instrucțiunile sale.

Temeiul juridic pentru prelucrarea datelor cu caracter personal

BCE colectează și prelucrează date cu caracter personal în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale în interes public. BCE asigură punerea în aplicare a unor mecanisme de protecție adecvate și specifice pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în concordanță cu legislația aplicabilă privind protecția datelor. BCE a consultat Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor pe această temă și respectă recomandările primite.

Proveniența și tipul datelor prelucrate

Furnizorul extern colectează și analizează date din postările publicate pe diferite canale de comunicare socială de către utilizatorii acestora și urmărește diferite surse online, printre care forumuri, bloguri și pagini de știri online. Furnizorul extern prelucrează numai informații care sunt disponibile public.

Furnizorul extern prelucrează următoarele date cu caracter personal în numele BCE:

  • date de identificare (nume, nume de utilizator, identificator al utilizatorului și zonă geografică);
  • caracteristici personale (vârstă, gen și statut civil);
  • obiceiuri de consum;
  • hobby-uri și interese;
  • experiență profesională și studii;
  • fotografii și videoclipuri;
  • orice alte informații publicate pe un website analizat sau pe o platformă a unei părți terțe.

Deși furnizorul extern colectează datele cu caracter personal menționate mai sus, BCE analizează numai unele dintre aceste date. În cea mai mare parte, BCE folosește date agregate pentru această analiză. Cu toate acestea, citate individuale pot fi colectate ca exemple și utilizate pentru a descrie atitudinea generală față de BCE pe platformele de comunicare socială. Aceste citate se vor limita la cele ale persoanelor care publică postări despre BCE în cadrul exercitării profesiei lor sau ale formatorilor de opinie.

BCE a stabilit limite stricte cu privire la temele monitorizate și asigură faptul că personalul său respectă instrucțiuni clare și obligații de confidențialitate atunci când accesează și utilizează baza de date a furnizorului extern.

Cine va primi datele cu caracter personal?

Numai personalul autorizat al BCE va primi datele cu caracter personal.

Cât timp va păstra BCE datele cu caracter personal?

Rapoartele care conțin date cu caracter personal vor fi stocate timp de maximum cinci ani și, ulterior, vor fi distruse/șterse. Pe baza instrucțiunilor primite din partea BCE, furnizorul extern va șterge rezultatele căutărilor după o perioadă de șase luni. Copiile de rezervă automate vor fi, de asemenea, șterse de pe serverele furnizorului după o perioadă de șase luni.

Drepturile dumneavoastră

Aveți dreptul de a accesa și a rectifica datele dumneavoastră cu caracter personal, de a restricționa prelucrarea datelor și, în anumite condiții, de a solicita ștergerea acestora. Întrucât nu interacționăm direct cu utilizatorii platformelor de comunicare socială ale căror date sunt prelucrate și, în principiu, nu avem acces la datele de contact ale acestora, informarea utilizatorilor respectivi în mod individual este imposibilă sau ar implica un efort disproporțional. Prin urmare, informăm utilizatorii platformelor de comunicare socială în acest sens prin intermediul prezentei declarații privind protecția vieții private.

Exercitarea drepturilor dumneavoastră

Vă puteți exercita drepturile trimițând un e-mail către echipa de monitorizare a mass-media.

Informații suplimentare

Mai multe informații și date de contact legate de prelucrarea datelor cu caracter personal pot fi găsite în politica de confidențialitate a furnizorului extern al BCE.

În cazul în care aveți întrebări suplimentare, puteți trimite, de asemenea, un e-mail responsabilului cu protecția datelor (Data Protection Officer) din cadrul BCE.

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor

Totodată, aveți dreptul de a contacta în orice moment Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal.

Toate paginile din această secțiune