European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
  • 24. veljače 2020.

ESB najavio događaje na kojima će Eurosustav slušati građane u sklopu preispitivanja strategije

  • Građani europodručja pozivaju se da dostave svoje ideje i primjedbe putem interneta.
  • Događaj »ESB vas sluša« za civilno društvo održat se 26. ožujka u Bruxellesu.
  • Nacionalne središnje banke organizirat će potom događaje na kojima će Eurosustav slušati građane europodručja.

Europska središnja banka (ESB) i 19 nacionalnih središnjih banaka europodručja, koje zajedno čine Eurosustav, pozivaju građane i organizacije europodručja da dostave svoje ideje i primjedbe u vezi s načinom na koji ESB provodi monetarnu politiku u okviru određenom Ugovorom o funkcioniranju Europske unije. ESB pokreće posebne mrežne stranice na kojima objašnjava postupak preispitivanja i na kojima građani u mrežnom obrascu mogu dostaviti svoje prijedloge i primjedbe na jezicima država europodručja.

ESB je 23. siječnja započeo preispitivanje svoje strategije jer želi pozvati najširu javnost da dostavi ideje i primjedbe te želi bolje razumjeti važnost nekih pitanja, kao što su financijska stabilnost, zaposlenost i okolišna održivost, za ostvarivanje ESB-ove glavne zadaće.

Stoga ESB poziva organizacije civilnog društva na niz događaja na kojima će Eurosustav slušati građane europodručja. Prvi takav događaj održat će se 26. ožujka u Bruxellesu, a domaćin će biti predsjednica ESB-a Christine Lagarde.

»Želimo otvorena uma slušati što predstavnici javnosti govore o tome što misle, što očekuju i što ih zabrinjava«, rekla je predsjednica ESB-a Lagarde.

Predstavnici različitih regionalnih organizacija i organizacija potrošača kao i socijalnih partnera imat će priliku razmijeniti mišljenja u vezi s politikama ESB-a. Ta je konferencija prvi u nizu događaja koji će se održati u svih 19 država europodručja, a organizirat će ih nacionalne središnje banke Eurosustava.

ESB će organizirati i događaje na kojima će slušati mišljenja akademika, koji će započeti konferencijom ECB and its Watchers 24. ožujka u Frankfurtu, i mišljenja predstavnika financijskog sektora. Osim toga, nastavit će redoviti dijalog s Europskim parlamentom.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Peteru Ehrlichu, tel. +49 69 13448320.

Napomena

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije