Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
  • 2020. február 24.

Az EKB elindítja „Az eurorendszer meghallgatja Önöket” rendezvénysorozatot a stratégiai felülvizsgálatról

  • Kérjük az euroövezet polgárait, hogy interneten küldjék el ötleteiket, észrevételeiket
  • „Az EKB meghallgatja Önöket” elnevezésű, a civil társadalomnak szánt rendezvényt március 26-án tartjuk Brüsszelben
  • Ezt az eurorendszer hasonló rendezvényei követik a nemzeti központi bankok szervezésében

Az eurorendszert alkotó Európai Központi Bank (EKB) és 19 nemzeti központi bank a mai napon felkéri az euroövezet polgárait és szervezeteit, hogy közöljék ötleteiket és észrevételeiket arról, ahogy a jegybank – az Európai Unió működéséről szóló szerződésben meghatározott keretek között – megvalósítja monetáris politikáját és árstabilitási megbízatását. Az EKB külön weboldalakat hoz létre a felülvizsgálati folyamat ismertetésére, továbbá olyan internetes űrlapot bocsát a nagyközönség rendelkezésére, ahol az euroövezeti nyelveken beküldheti javaslatait, észrevételeit.

Az EKB január 23-án elindította stratégiájának felülvizsgálatát azzal a céllal, hogy kikérje a minél szélesebb nyilvánosság ötleteit és észrevételeit, valamint hogy jobban feltárja, hogy az olyan egyéb megfontolások, mint a pénzügyi stabilitás, a foglalkoztatás és a környezeti fenntarthatóság miként lehetnek relevánsak az EKB megbízatásának a teljesítéséhez.

Ebből a célból meghívja a civil szervezeteket „Az eurorendszer meghallgatja Önöket” elnevezésű rendezvénysorozatra, amelynek az első összejövetelét március 26-án Brüsszelben tartjuk az EKB elnöke, Christine Lagarde elnökletével.

„Nyitottan gondolkodva szeretnénk a nagyközönség nézeteit, elvárásait és aggodalmait meghallgatni” – mondta Lagarde elnök asszony.

A regionális és fogyasztói szervezetek széles köre, valamint a szociális partnerek lehetőséget kapnak az EKB politikájával kapcsolatos nézeteik megosztására. Ez a konferencia lesz az első eseménye annak a rendezvénysorozatnak, amelyre az euroövezet 19 országában az eurorendszer nemzeti központi bankjainak a szervezésében kerül sor.

Emellett az EKB a tudományos élet képviselői (első ízben március 24-én Frankfurtban az ECB and its Watchers [Az EKB és megfigyelői] című konferencián) és a pénzügyi szektor szereplői számára is rendez hasonló meghallgatásokat, valamint folytatja az Európai Parlamenttel való párbeszédet.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Peter Ehrlichhez fordulni a +49 69 1344 8320-as telefonszámon.

Megjegyzés

  • A stratégiai felülvizsgálatról szóló weboldalak az EKB honlapján találhatók.
KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok