Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST
  • 24. februar 2020

ECB začenja serijo dogodkov »Eurosistem vas posluša« kot del pregleda strategije

  • Zamisli in mnenja lahko državljani in državljanke euroobmočja oddajo na spletu.
  • Dogodek »ECB vas posluša« za civilno družbo bo 26. marca v Bruslju.
  • Sledili bodo nadaljnji dogodki »Eurosistem vas posluša«, ki jih bodo organizirale nacionalne centralne banke.

Evropska centralna banka (ECB) in 19 nacionalnih centralnih bank v euroobmočju, ki skupaj tvorijo Eurosistem, vabijo državljane in državljanke ter organizacije v euroobmočju, da prispevajo zamisli in mnenja o tem, kako centralna banka izvaja denarno politiko v okviru, ki ga določa Pogodba o delovanju Evropske unije. ECB je pripravila spletne strani s pojasnili o pregledu in spletni obrazec, s katerim lahko državljani in državljanke oddajo svoja mnenja in predloge v različnih jezikih euroobmočja.

ECB je 23. januarja začela pregled strategije, da bi zbrala zamisli in mnenja čim širšega kroga ljudi in bolje razumela, kako so drugi dejavniki, kot so finančna stabilnost, zaposlenost in okoljska trajnost, lahko relevantni za izvajanje mandata ECB.

V ta namen vabi organizacije civilne družbe na serijo dogodkov »Eurosistem vas posluša«. Prvi takšen dogodek bo potekal 26. marca v Bruslju, vodila pa ga bo predsednica ECB Christine Lagarde.

»Želimo popolnoma odprto prisluhniti pogledom, pričakovanjem in bojaznim javnosti,« je dejala predsednica ECB Lagarde.

Predstavniki širokega kroga regionalnih in potrošniških organizacij ter socialni partnerji bodo imeli priložnost, da predstavijo svoja stališča o politikah ECB. S konferenco se začenja serija dogodkov, ki bodo v organizaciji nacionalnih centralnih bank Eurosistema potekali v vseh 19 državah euroobmočja.

ECB bo organizirala tudi dogodke, na katerih bo prisluhnila akademikom (začenši s konferenco ECB in njeni opazovalci 24. marca v Frankfurtu) in predstavnikom finančnega sektorja, nadaljevala pa bo tudi redni dialog z Evropskim parlamentom.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Peter Ehrlich, tel. +49 69 13448320.

Opomba

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije