Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB preporučuje izmjenu članka 22. Statuta Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke

23. lipnja 2017.
  • Upravno vijeće odlučilo je preporučiti izmjenu članka 22. Statuta.
  • Izmjenom će se stvoriti pravni temelj kojim će se Eurosustavu omogućiti da u skladu s prijedlogom za preispitivanje Uredbe o infrastrukturi europskog tržišta djeluje u ulozi središnje emisijske banke.
  • Riječ je o izmjeni kojom se Eurosustavu omogućuje da obavlja zadaću provođenja monetarne politike i očuvanja stabilnosti eura.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) donijelo je Preporuku za Odluku Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni članka 22. Statuta Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke. Izmijenjeni članak 22. glasio bi: »ESB i nacionalne središnje banke mogu stvoriti mogućnosti, a ESB donositi propise radi osiguranja učinkovitog i pouzdanog klirinškog i platnog sustava i klirinškog sustava za financijske instrumente u Uniji i s drugim zemljama.«

Izmjenom bi se ESB-u dala jasna pravna nadležnost u području središnjeg kliringa, što bi Eurosustavu omogućilo da provede ovlasti emisijske središnje banke predviđene prijedlogom Europske komisije za preispitivanja Uredbe o infrastrukturi europskog tržišta.[1]

Te ovlasti uključuju znatno veću ulogu središnjih emisijskih banaka u sustavu nadzora središnjih drugih ugovornih strana, posebno u vezi s priznavanjem i nadzorom sistemski važnih središnjih drugih ugovornih strana iz trećih zemalja koje provode kliring znatnih iznosa transakcija u eurima.

Predloženim izmjenama okvira za infrastrukturu europskog tržišta Eurosustavu će se omogućiti da i dalje obavlja svoje zadaće središnje emisijske banke za jedinstvenu valutu. Izmjenama će se Eurosustavu omogućiti praćenje i smanjivanje rizika povezanih s aktivnostima središnjeg kliringa koji bi mogli nepovoljno utjecati na provedbu monetarne politike, funkcioniranje platnih sustava i stabilnost eura.

Preporuka je poslana Europskom parlamentu i Vijeću radi donošenja odluke o izmjeni članka 22. Komisija će dati mišljenje o Prijedlogu.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Lena-Sophieji Demuth, tel. +49 69 1344 5423.

Napomene:

  • Eurosustav čine ESB i 19 nacionalnih središnjih banaka europodručja.
  1. [1] COM(2017) 331 final (http://ec.europa.eu/finance/docs/law/170613-emir-proposal_en.pdf)

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije