Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB ajánlást tett az alapokmánya 22. cikkének módosítására

2017. június 23.
  • A Kormányzótanács úgy döntött, hogy ajánlást fogalmaz meg az alapokmány 22. cikkének módosításáról
  • A módosítással jogalapot kívánnak az eurorendszernek biztosítani ahhoz, hogy az EMIR rendelet jelenleg javasolt felülvizsgálata szerinti kibocsátó központi banki szerepet lásson el
  • A módosítás célja, hogy az eurorendszer eleget tudjon tenni a monetáris politika vitelére és az euro stabilitásának megőrzésére vonatkozó megbízatásának

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa ajánlást tett A Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmánya 22. cikkének módosítására. A 22. cikk javasolt szövege: „Az EKB és a nemzeti központi bankok megfelelő eszközöket bocsáthatnak rendelkezésre, az EKB pedig rendeleteket alkothat annak érdekében, hogy biztosítsák az Unión belüli és a más államokkal fenntartott elszámolási és fizetési rendszerek, valamint a pénzügyi eszközök elszámolási rendszerei hatékony és megbízható működését.

A módosítás egyértelmű jogi hatáskörrel ruházná fel az EKB-t a központi elszámolás terén, ami utat nyitna afelé, hogy az eurorendszer gyakorolja az európai piaci infrastruktúráról szóló rendeletnek (EMIR) az Európai Bizottság által javasolt felülvizsgálata értelmében a fizetőeszközt kibocsátó központi bankok számára előírt hatásköröket[1].

E hatáskörök közé tartozik a kibocsátó központi bankoknak a központi szerződő felek (CCP-k) felügyeleti rendszerében betöltött, jelentősen megerősített szerepe, különös tekintettel azoknak a rendszerszinten fontos, harmadik országbeli CCP-knek az elismerésére és felügyeletére, amelyek jelentős mennyiségű euróban denominált tranzakció elszámolását végzik.

Az EMIR keretrendszer javasolt módosításainak értelmében az eurorendszer továbbra is képes lesz betölteni az egységes fizetőeszközt kibocsátó központi banki szerepét. A módosítások lehetővé teszik, hogy az eurorendszer figyelemmel kísérje és kezelje a központi elszámolási tevékenységekkel járó azon kockázatokat, amelyek hatással lehetnek a monetáris politika vitelére, a fizetési rendszerek működésére és az euro stabilitására.

Az EKB elküldte az ajánlást az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy meghozzák a 22. cikket módosító határozatot. A Bizottság véleményt ad ki az ajánlásról.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Lena-Sophie Demuthot keresni a +49 69 1344 5423-as telefonszámon.

Megjegyzés:

  • Az eurorendszert az EKB és az euroövezet 19 nemzeti központi bankja alkotja.
  1. [1] COM(2017) 331 végleges (http://ec.europa.eu/finance/docs/law/170613-emir-proposal_en.pdf)

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok