Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Закриване на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ – България 2014

12 декември 2014 г.
  • Дванадесетото издание на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ приключва с танцов спектакъл във Франкфуртския театър (Schauspiel Frankfurt).
  • Набраните средства от благотворителния концерт са в размер на 6000 евро, предназначени за организацията MainLichtblick.
  • Следващата година в светлината на прожекторите ще бъде Малта.

На 12 декември 2014 г., петък, ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ – България 2014 приключиха с великолепен танцов спектакъл във Франкфуртския театър. Изпълнителите от българския танцов ансамбъл National Art представиха мистична легенда, вдъхновена от традиционния празник Еньовден, по хореография на Нешка Робева, съвместно с певицата Деси Добрева.

Заключителният спектакъл отбелязва края на осемседмичната програма от незабравими събития под мотото „Пъстроцветната България“, организирани в сътрудничество с Българската народна банка (БНБ). Под съвместния патронаж на Марио Драги, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), и Иван Искров, управител на БНБ, се проведоха редица концерти, изложби, лекции, както и събития за деца. Това даде възможност на посетителите от Франкфурт и други места да се запознаят с богатия културен живот и наследството на България.

В продължение на дългогодишната традиция беше организиран благотворителен концерт в тясно сътрудничество с градската управа на Франкфурт на Майн. Детският хор на Българското национално радио със солист Мария Радоева (сопран) и диригент Венеция Караманова отведе публиката в църквата „Св. Павел“ (Frankfurter Paulskirche) на пътешествие в историята на музиката. Събраните на благотворителния концерт средства в размер на 6000 евро бяха дарени на MainLichtblick e.V. – местна организация, чиято цел е да спомогне за осъществяването на мечтите на деца в затруднено положение (например в резултат на заболяване или социални проблеми).

В края на дванадесетото издание на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ г‑н Драги и г‑н Искров изразиха благодарност към изпълнителите, спонсорите и екипите, отговарящи за организацията, благодарение на които бяха реализирани събитията.

„В качеството си на европейска институция с удоволствие даваме своя принос за културния обмен между държавите членки на Европейския съюз. Радвам се, че е проявен огромен интерес към представлението тази вечер, както и към всички останали събития“, каза Марио Драги.

„Огромният интерес на посетителите към нашите събития потвърждава, че сме направили добър избор по отношение на изпълнителите и представленията във Франкфурт. Това носи изключително удовлетворение на организаторите, но по никакъв начин не е изненадващо, като се имат предвид великолепното културно наследство и богатата история на България, която е една от най-старите нации в Европа“, каза Иван Искров.

Следващата година ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ са посветени на Малта. Повече подробности ще бъдат публикувани на уебсайта на ЕЦБ през лятото на 2015 г.

Медиите могат да се обръщат за информация към Естер Милтени‑Торстенсон на телефон +49 69 1344 8034.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите