Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Откриване на Европейските Културни Дни на ЕЦБ – България 2014

14 октомври 2014 г.
  • В продължение на осем седмици „Пъстроцветната България“ ще бъде представена във Франкфурт от Европейската централна банка в сътрудничество с Българската народна банка.
  • Празничен концерт за откриването под диригентството на Григор Паликаров и с участието на пианиста Людмил Ангелов и оперната певица Надя Кръстева.
  • Дванадесетото издание на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ включва класическа музика, джаз, фолклор, танцови представления, лекции и изложби.

Тази година ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ на Европейската централна банка (ЕЦБ) се провеждат под мотото „Пъстроцветната България“. Началото на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ ще бъде поставено с концерт в Старата опера (Alter Oper) във Франкфурт на Майн – на 15 октомври 2014 г. от 20 ч.

Дванадесета поредна година ЕЦБ организира поредица от събития, представящи културния живот на държава членка на Европейския съюз пред публика, която е основно от Франкфурт на Майн и региона Рейн-Майн. Както и в предишните години, програмата е съставена в тясно сътрудничество със съответната национална централна банка – тази година с Българската народна банка (БНБ).

Под съвместния патронаж на председателя на ЕЦБ Марио Драги и управителя на БНБ Иван Искров през седмиците до 12 декември ще бъде представена разнообразна програма от концерти, изложби и лекции. „ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ отразяват ангажираността на ЕЦБ към по-широката ни роля като европейска институция и като член на местната общност. Литературата, музиката, сценичните изкуства и изобразителното изкуство ни вдъхновяват и помагат да постигнем икономическо благополучие“ – заяви Марио Драги.

Пълната програма, включително събитията за деца, както и трейлър можете да видите на уебсайта на ЕЦБ на адрес www.ecb.europa.eu/culturaldays.

Можете да поискате повече информация за събитията, като изпратите имейл на адрес cultural-days@ecb.europa.eu или като се обадите на горещата линия за Културните дни на телефон +49 69 1344 5555 (от понеделник до петък, от 10 до 14 ч.).

Медиите могат да се обръщат за информация към Естер Милтени-Торстенсон на телефон +49 69 1344 8034.

За сведение на редакторите

„Пъстроцветната България“ – основни събития в програмата

Празничен концерт за откриване на Културните дни

Празничният концерт за откриване на Културните дни на 15 октомври 2014 г. включва произведения от известни композитори, както и творби, представителни за класическата българска музика. Оркестърът на Класик ФМ радио и пианистът Людмил Ангелов ще ги изпълнят под диригентството на Григор Паликаров. Освен това младата българска оперна певица Надя Кръстева (мецосопран) ще заплени публиката с прочути арии.

Благотворителен концерт

На 1 ноември Детският хор на Българското национално радио със солист Мария Радоева (сопран) ще представи в църквата Св. Павел във Франкфурт (Frankfurter Paulskirche) искрящ и ярък музикален колаж от хорови произведения. Програмата обхваща няколко века музикална история и включва както църковна, така и светска музика. Концертът ще бъде организиран в сътрудничеството с градската управа на Франкфурт на Майн.

Джаз и попмузика

В две вечери през ноември любителите на джаза ще се насладят на евъргрийни, романтични песни и някои собствени композиции от най-бележитите български джаз музиканти.

Рок и етнопоп ще бъдат представени от женския квартет StringS. Музикантките от квартета имат образование в областта на класическата музика, но струнните им инструменти ще бъдат включени в електрически усилвател и на 2 декември ще изпълнят с метален звук залата „Бротфабрик“ (Brotfabrik).

Лекции и изложби

От основаването на България преди повече от 1300 години името ѝ се запазва непроменено. Българите много се гордеят с това, както и с факта, че в тяхната държава е създадена кирилската писменост. Историческата идентичност на страната ще бъде разгледана в контекста на няколко изложби и лекции, като целта е да бъде опозната по-добре днешна България.

Фолклор и заключително събитие

Вниманието ще се насочи към балканските традиции на концерта на женския хор „Драгостин фолк“ на 11 декември, в който ще бъдат представени бисери от уникалната съкровищница на българските народни песни. Тазгодишните ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ ще завършат в петък, 12 декември, с великолепно представление във Франкфуртския театър (Schauspiel Frankfurt) на площад „Вили Бранд“.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите