Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Latvija se priključila europodručju

1. siječnja 2014.
  • Latvija je uvela euro.
  • Središnja banka Latvijas Banka postaje članicom Eurosustava.

Latvija je danas uspješno uvela euro. Stoga se broj država članica Europske unije (EU) u kojima je u upotrebi jedinstvena europska valuta povećao na 18, a broj Europljana koji upotrebljavaju zajedničku valutu na približno 333 milijuna ljudi.

„U ime Upravnog vijeća Europske središnje banke (ESB), pozdravljam ovo novo proširenje europodručja. Latvija je zasluženo postala sastavni dio ekonomske i monetarne unije,“ rekao je Mario Draghi, predsjednik ESB-a.

Pošto je Latvija prihvatila euro, nacionalna središnja banka Latvije, Latvijas Banka, postala je članica Eurosustava, centralnobankarskog sustava europodučja, koji čine ESB i, od danas, 18 nacionalnih središnjih banaka država članica EU-a koje su prihvatile euro. U skladu sa Statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke, središnja banka Latvijas Banka uplatila je ostatak svojeg doprinosa kapitalu ESB-a i prenijela svoj doprinos deviznim pričuvama ESB-a.

Integracija latvijskih monetarnih financijskih institucija u bankovni sustav europodručja 1. siječnja 2014. već je uzeta u obzir pri objavljivanju potrebe za likvidnošću europodručja i referentnog iznosa raspodjele 27. prosinca 2013. Druge ugovorne strane Eurosustava iz Latvije moći će sudjelovati u operacijama ESB-a na otvorenom tržištu najavljenim poslije 1. siječnja 2014.

Popis monetarnih financijskih institucija koje se nalaze u Latviji i na koje se primjenjuju odredbe o obveznim pričuvama bit će ubrzo objavljen na mrežnim stranicama ESB-a, na kojima se već mogu pronaći popisi monetarnih financijskih institucija koje se nalaze u drugim državama članicama EU-a koje su prihvatile euro. Predviđeno je i prijelazno razdoblje održavanja od 1. do 14. siječnja 2014. za uvođenje minimalnih obveznih pričuva latvijskih monetarnih financijskih institucija. Imovina koja se nalazi u Latviji i prihvatljiva je kao kolateral u kreditnim operacijama Eurosustava bit će dodana na popis prihvatljive utržive imovine europodručja, koji se može pronaći na mrežnim stranicama ESB-a.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Nielsu Bünemannu na telefonski broj +49 69 1344 6594.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije