Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Letonia aderă la zona euro

1 ianuarie 2014
  • Euro este introdus în Letonia.
  • Latvijas Banka devine membru al Eurosistemului.

Moneda euro a fost introdusă astăzi cu succes în Letonia. În consecinţă, numărul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care utilizează moneda unică europeană a ajuns la 18, reprezentând o populaţie totală de aproximativ 333 de milioane de locuitori.

„În numele Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), salut această nouă extindere a zonei euro. Letonia şi-a dobândit calitatea de parte integrantă a Uniunii Economice şi Monetare”, a declarat Mario Draghi, preşedintele BCE.

Ca urmare a adoptării euro de către Letonia, banca centrală naţională a acestei ţări – Latvijas Banka – devine membră a Eurosistemului, sistemul băncilor centrale din zona euro, format din BCE şi, începând de astăzi, cele 18 bănci centrale naţionale din statele membre ale UE care au adoptat euro. În conformitate cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene, Latvijas Banka a vărsat partea rămasă din contribuţia sa la capitalul BCE şi a transferat contribuţia la activele externe de rezervă ale BCE.

Integrarea instituţiilor financiare monetare (IFM) letone în sistemul bancar al zonei euro la data de 1 ianuarie 2014 a fost deja luată în considerare la publicarea necesarului de lichiditate al zonei euro şi la stabilirea nivelului alocării de referinţă ( benchmark allotment) la 27 decembrie 2013. Contrapartidele letone ale Eurosistemului vor putea participa la operaţiunile de piaţă monetară ale BCE anunţate după data de 1 ianuarie 2014.

Lista IFM din Letonia supuse regimului rezervelor minime obligatorii, precum şi listele IFM din celelalte state membre ale UE care au adoptat moneda euro vor fi publicate în scurt timp pe website-ul BCE. Totodată, între 1 şi 14 ianuarie 2014 este prevăzută o perioadă tranzitorie de aplicare a rezervelor minime obligatorii pentru IFM letone. Activele de pe teritoriul Letoniei eligibile pentru constituirea de garanţii aferente operaţiunilor de creditare ale Eurosistemului vor fi, de asemenea, adăugate în lista activelor negociabile eligibile din zona euro, disponibilă pe website-ul BCE.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Niels Bünemann, tel. +49 69 1344 6594.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media