Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Lettország csatlakozott az euroövezethez

2014. január 1.
  • Lettországban bevezették az eurót.
  • A Latvijas Banka az eurorendszer tagja lett.

A mai napon Lettországban sikeresen bevezették az eurót. Így az Európai Uniónak (EU) immár 18 tagállamában hivatalos fizetőeszköz az euro, a közös valutával fizető európai lakosok száma pedig hozzávetőleg 333 millióra emelkedett.

„Az Európai Központi Bank ( EKB) Kormányzótanácsa nevében üdvözlöm az euroövezet újabb bővítését. Lettország kiérdemelte, hogy az Gazdasági és Monetáris Unió szerves részévé váljon”, jelentette ki Mario Draghi, az EKB elnöke.

A lett eurobevezetéssel a Latvijas Banka, az ország nemzeti központi bankja az eurorendszer tagjává válik (az eurorendszer az euroövezet központi banki rendszere, amelyet az EKB és az eurót bevezetett 18 tagállam nemzeti központi bankjai alkotnak). A Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányában foglaltaknak megfelelően a Latvijas Banka befizette az EKB tőkéjében való részesedésének teljes összegét, és átutalta az intézmény devizaeszközeihez való hozzájárulását.

A lett monetáris pénzügyi intézményeknek (MPI) az eurorendszer bankrendszeréhez való 2014. január 1-jei csatlakozását már figyelembe vették az övezet likviditási igényére és az irányadó allokációra vonatkozó adatok 2013. december 27-i publikálásánál. Az eurorendszer lett partnerköre az EKB 2014. január 1-től meghirdetett nyíltpiaci műveleteiben már részt vehet.

A tartalékkötelezettség által érintett, lettországi illetőségű, valamint a más euroövezeti EU-tagállamokban található MPI-k listája hamarosan megjelenik az EKB weboldalán. A 2014. január 1. és 14. közötti időszak átmeneti tartalékperiódusára – amely alatt a lett MPI-k számára bevezetik a kötelező tartalékrátát – céltartalékot képeztek. Az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként igénybe vehető lettországi eszközöket szintén hozzáadják az euroövezet piacképes, elfogadható eszközeinek listájához, amely az EKB weboldalán tekinthető meg.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Niels Bünemannhoz fordulni a +49 69 1344 6594-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok