Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Latviasta euroalueen jäsen

1.1.2014
  • Euro on otettu käyttöön Latviassa.
  • Latvian keskuspankista on tullut osa eurojärjestelmää.

Euro on tänään otettu onnistuneesti käyttöön Latviassa. Yhteistä rahaa käyttää jo noin 333 miljoonaa eurooppalaista kahdeksassatoista Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiossa.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi toteaa EKP:n neuvoston puolesta, että euroalueen laajentuminen on ollut hyvä asia ja Latvia on ansainnut paikkansa talous- ja rahaliitossa.

Latvian otettua euron käyttöön maan keskuspankki on nyt osa eurojärjestelmää. Eurojärjestelmän muodostavat EKP ja euron käyttöön ottaneiden EU:n jäsenvaltioiden kansalliset keskuspankit, joita on tästä päivästä lähtien 18. Latvian keskuspankki on maksanut kokonaan osuutensa EKP:n pääomasta ja siirtänyt valuuttavarantoja EKP:lle Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön mukaisesti.

Latvian rahalaitokset ovat 1.1.2014 alkaen osa euroalueen pankkijärjestelmää, mikä otettiin huomioon 27.12.2013 julkistetuissa euroalueen likviditeettitarpeissa ja normiallokaatiossa. Eurojärjestelmän latvialaiset vastapuolet voivat osallistua eurojärjestelmän avomarkkinaoperaatioihin 1.1.2014 jälkeen.

EKP:n verkkosivuilla julkaistaan pian luettelo varantovelvoitteen alaisista rahalaitoksista Latviassa. Muiden euron käyttöön ottaneiden EU:n jäsenvaltioiden rahalaitoksista on julkaistu vastaavat luettelot. Latvian rahalaitosten vähimmäisvarantojen pitoajanjakso on siirtymävaiheessa 1.–14.1.2014. Lisäksi Latviassa sijaitsevat eurojärjestelmän luotto-operaatioissa vakuudeksi hyväksyttävät omaisuuserät lisätään EKP:n verkkosivuilla olevaan vakuuskelpoisten jälkimarkkinakelpoisten omaisuuserien luetteloon.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Niels Bünemann puhelinnumerossa +49 69 1344 6594.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle