Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Letland treedt toe tot het eurogebied

1 januari 2014
  • Letland voert de euro in
  • Latvijas Banka wordt lid van het Eurosysteem

Vandaag heeft Letland met succes de euro ingevoerd. Het aantal lidstaten van de Europese Unie (EU) dat de Europese eenheidsmunt gebruikt komt daarmee op 18. In totaal maken nu ruwweg 333 miljoen Europese burgers gebruik van de euro.

“Namens de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) verwelkom ik deze verdere uitbreiding van het eurogebied. Letland heeft zijn positie als geheel geïntegreerd onderdeel van de Economische en Monetaire Unie verdiend”, aldus Mario Draghi, President van de ECB.

Ten gevolge van de invoering van de euro door Letland is Latvijas Banka, de nationale centrale bank van Letland, nu een volwaardig lid van het Eurosysteem, het stelsel van centrale banken van het eurogebied dat bestaat uit de ECB en, vanaf vandaag, de 18 nationale centrale banken van de EU-lidstaten die de euro hebben ingevoerd. Overeenkomstig de Statuten van het Europees Stelsel van Centrale Banken en van de Europese Centrale Bank heeft Latvijas Banka het resterende bedrag van haar aandeel in het kapitaal van de ECB volgestort en haar bijdrage aan de externe reserves van de ECB overgedragen.

Met de integratie van de Letse monetaire financiële instellingen in het bankstelsel van het eurogebied op 1 januari 2014 is reeds rekening gehouden bij de publicatie van de liquiditeitsbehoefte van het eurogebied en bij de standaardtoewijzing op 27 december 2013. De Letse tegenpartijen van het Eurosysteem zullen kunnen deelnemen aan de openmarkttransacties van de ECB die na 1 januari 2014 worden aangekondigd.

De lijst van monetaire financiële instellingen die in Letland zijn gevestigd en die moeten voldoen aan reserveverplichtingen zal binnenkort worden gepubliceerd op de website van de ECB, evenals de lijsten van de monetaire financiële instellingen in andere EU-lidstaten die de euro hebben ingevoerd. Er is tevens voorzien in een overgangsaanhoudingsperiode van 1 tot en met 14 januari 2014 voor het opleggen van reserveverplichtingen aan Letse monetaire financiële instellingen. De zich in Letland bevindende activa die kunnen worden gebruikt als onderpand bij de krediettransacties van het Eurosysteem zullen tevens worden toegevoegd aan de lijst van beleenbare verhandelbare activa van het eurogebied, die beschikbaar is op de website van de ECB.

Voor mediavragen kunt u contact opnemen met Niels Bünemann (tel. +49 69 1344 6594).

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media