Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Kako ESB odgovara za svoje djelovanje?

10. srpnja 2015.

Djelovanje ESB-a utječe na 340 milijuna ljudi i na milijune poduzeća u europodručju, točnije na njihove odluke glede štednje ili ulaganja odnosno zaduživanja ili kreditiranja. Zbog toga ESB jest i treba biti odgovoran te nastoji objasniti svoje djelovanje javnosti, njezinim izabranim predstavnicima i ostalima, na primjer medijima i financijskim tržištima.

ESB, kao institucija EU-a, službeno odgovara građanima Europe preko Europskog parlamenta. To je propisano Ugovorima Europske unije, u kojima su određeni i različiti načini na koje ESB pokazuje odgovornost, uključujući redovit dijalog između predsjednika ESB-a i Europskog parlamenta.

Odgovornost

Članovi Izvršnog odbora, osim što ispunjavaju zakonske obveze, redovito iznose prikaze gospodarskih kretanja, monetarne politike i drugih ključnih pitanja u govorima i razgovorima s medijima. Oni se objavljuju na mrežnim stranicama uglavnom na engleskom jeziku, a neki se prevode na jedan ili više jezika. Od početka 2015. ESB, osim što održava konferencije za novinare nakon svakog sastanka Upravnog vijeća povezanog s monetarnom politikom, objavljuje prikaze tih sastanaka kako bi povećao transparentnost svojeg djelovanja.

SEE ALSO

Find out more about related content