Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Hogyan számoltatható el az EKB az intézkedéseiért?

2015. július 10.

Az EKB tevékenysége kihat 340 millió euroövezeti lakosra és több millió euroövezeti vállalkozásra, pontosabban ezek megtakarítási, beruházási, hitelfelvételi és hitelnyújtási döntéseire. Emiatt van szükség az elszámoltathatóságra és a jegybanki intézkedéseknek a széles nyilvánosság, a választott képviselők és mások, például a média és a pénzügyi piacok előtti megindoklására.

Az EKB uniós intézményként formailag az Európai Parlamenten keresztül tartozik elszámolással Európa lakosságának. Ez a követelmény az Európai Unió Szerződéseiben van lefektetve, ahol a különféle elszámoltathatósági csatornákat, így az EKB elnöke és a Parlament közötti rendszeres párbeszédet is meghatározzák.

Elszámoltathatóság

Az EKB igazgatósági tagjai a jogi kötelezettségek teljesítése mellett beszédek és médiainterjúk révén rendszeresen áttekintik a gazdasági folyamatokat, a monetáris politikát és egyéb fontos kérdéseket. Ezek elsősorban angolul jelennek meg a bank honlapján, de egy részük egy vagy több más nyelvre is le van fordítva. A bank lépéseinek jobb átláthatósága érdekében 2015 eleje óta azon túl, hogy a Kormányzótanács ülései után sajtótájékoztatót tartanak, a monetáris politikai ülésekről is közzétesznek beszámolót.

További információk
SEE ALSO

Find out more about related content