Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Hoe legt de ECB verantwoording af voor haar handelen?

10 juli 2015

De werkzaamheden van de ECB zijn van invloed op 340 miljoen mensen en miljoenen bedrijven in het eurogebied – om precies te zijn op beslissingen om te sparen of te beleggen, om krediet op te nemen of te verstrekken. Daarom legt de ECB verantwoording af (en moet dat doen) en streeft zij ernaar haar handelen aan het grote publiek en hun gekozen vertegenwoordigers en aan anderen, zoals de media en de financiële markten, uit te leggen.

Formeel legt de ECB, als EU-instelling, verantwoording af aan de mensen van Europa via het Europese Parlement. Dit vereiste is vastgelegd in de Verdragen van de Europese Unie, die ook de diverse kanalen omschrijven waarlangs verantwoording dient te worden afgelegd, waaronder een regelmatige dialoog tussen de President van de ECB en het Europese Parlement.

Verantwoording

Naast het vervullen van de wettelijke verplichtingen beoordelen de leden van de Directie economische ontwikkelingen, monetair beleid en andere belangrijke kwesties in speeches en interviews met de media. Deze worden, overwegend in het Engels, gepubliceerd op de website; enkele daarvan worden vertaald in één of meerdere talen. Vanaf begin 2015 publiceert de ECB ook verslagen van de monetairbeleidsvergaderingen van de Raad van Bestuur om de transparantie van haar handelen te vergroten, als toevoeging op de persconferentie die op elke monetairbeleidsvergadering volgt.

SEE ALSO

Find out more about related content