Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Πώς λογοδοτεί η ΕΚΤ για τις πράξεις της;

10 Ιουλίου 2015

Οι ενέργειες της ΕΚΤ επηρεάζουν 340 εκατομμύρια ανθρώπους και εκατομμύρια επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ - και πιο συγκεκριμένα τις αποφάσεις τους να αποταμιεύσουν ή να επενδύσουν, να δανειστούν ή να δανείσουν. Γι' αυτόν τον λόγο λογοδοτεί, και πρέπει να λογοδοτεί, ενώ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξηγήσει τις ενέργειές της στους πολίτες και στους αιρετούς αντιπροσώπους τους, καθώς και σε άλλους παράγοντες, όπως τα μέσα ενημέρωσης και οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τυπικά, η ΕΚΤ, ως θεσμικό όργανο της ΕΕ, λογοδοτεί στους λαούς της Ευρώπης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απαίτηση αυτή προβλέπεται από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διευκρινίζουν επίσης τους διάφορους διαύλους λογοδοσίας, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λογοδοσία

Εκτός από την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων της ΕΚΤ, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αξιολογούν τακτικά τις οικονομικές εξελίξεις, τη νομισματική πολιτική και άλλα καίρια ζητήματα σε ομιλίες και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι ομιλίες και συνεντεύξεις δημοσιεύονται, συνήθως στα αγγλικά, στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, ενώ ορισμένες μεταφράζονται σε μία ή περισσότερες γλώσσες. Από τις αρχές του 2015, η ΕΚΤ δημοσιεύει επίσης αναφορές σχετικά με τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια σχετικά με τις ενέργειές της, επιπλέον της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται έπειτα από κάθε συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική.

SEE ALSO

Find out more about related content