Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Cum își asumă BCE responsabilitatea pentru acțiunile sale?

10 iulie 2015

Acțiunile BCE afectează 340 de milioane de persoane și milioane de companii din zona euro – mai exact, deciziile acestora de a economisi sau de a investi, de a contracta împrumuturi sau de a acorda credite. De aceea, BCE este și trebuie să fie supusă obligației de a-și asuma responsabilitatea și depune eforturi pentru a-și explica acțiunile în fața opiniei publice și a reprezentanților aleși ai acesteia, precum și a altor părți interesate, de exemplu mass-media și piețele financiare.

În mod oficial, ca instituţie a Uniunii Europene, BCE răspunde în fața cetățenilor europeni prin intermediul Parlamentului European. Această cerință este prevăzută în tratatele Uniunii Europene, care menționează, de asemenea, diferitele canale de asumare a responsabilității, inclusiv un dialog periodic între președintele BCE și Parlamentul European.

Responsabilitate

Pe lângă îndeplinirea obligațiilor legale, membrii Comitetului executiv analizează periodic evoluțiile economice, politica monetară și alte aspecte-cheie în cadrul discursurilor și al interviurilor cu mass-media. Acestea sunt publicate pe website, în principal în limba engleză; unele sunt traduse în una sau mai multe limbi. De la începutul anului 2015, pe lângă conferința de presă care are loc după fiecare ședință privind politica monetară, BCE publică și dări de seamă referitoare la ședințele Consiliului guvernatorilor privind politica monetară, în vederea îmbunătățirii în continuare a transparenței acțiunilor sale.

SEE ALSO

Find out more about related content