Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB pozdravlja izglasavanje uspostave jedinstvenog nadzornog mehanizma u Europskom parlamentu

12. rujna 2013.

Europska središnja banka (ESB) pozdravlja ishod današnjeg glasovanja Europskog parlamenta o zakonu kojim se utire put uspostavi bankovne unije. Temeljem Uredbe Vijeća o dodjeli posebnih zadaća ESB-u u vezi s politikama vezanim uz bonitetni nadzor nad kreditnim institucijama (dalje u tekstu: Uredba), stvorit će se nov sustav nadzora banaka, kojim se uspostavlja jedinstven nadzorni mehanizam za banke u europodručju (i drugim državama članicama EU-a koje se žele uključiti u taj jedinstveni nadzorni mehanizam). To je velik korak k obnovi povjerenja u europski bankovni sustav.

Uredba će stupiti na snagu nakon što je Vijeće EU‑a odobri i nakon što bude objavljena u Službenom listu Europske unije. Kada stupi na snagu, ESB će moći formalno započeti sa svim bitnim pripremnim radnjama, kako bi 12 mjeseci kasnije bio u stanju u potpunosti preuzeti svoje nadzorne zadaće.

"Danas je ostvaren konkretan korak naprijed u uspostavi bankovne unije, koja je bitan element istinske ekonomske i monetarne unije. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da izvršimo sve potrebne organizacijske pripreme kako bismo preuzeli svoje nadzorne dužnosti godinu dana nakon što ovaj zakon stupi na snagu i radujemo se suradnji s nacionalnim tijelima kako bismo zajednički doprinijeli obnovi povjerenja u bankarski sektor," rekao je Mario Draghi, predsjednik ESB‑a.

Istodobno s donošenjem Uredbe, g. Draghi i predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schultz, potpisali su izjavu kojom se obje institucije obvezuju na formalno sklapanje međuinstitucijskog sporazuma o praktičnim aspektima suradnje vezanim uz pitanja koja se odnose na jedinstveni nadzorni mehanizam.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije