Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB pozdravlja odločitev Evropskega parlamenta o vzpostavitvi enotnega mehanizma nadzora

12. september 2013

Evropska centralna banka (ECB) pozdravlja izid današnjega glasovanja v Evropskem parlamentu, s katerim se utira pot k oblikovanju bančne unije. Na podlagi uredbe Sveta o prenosu posebnih nalog na ECB, ki se nanašajo na politike bonitetnega nadzora kreditnih institucij (uredba), bo oblikovan nov sistem bančnega nadzora, v okviru katerega bo vzpostavljen enoten mehanizem nadzora za banke v euroobmočju (in drugih državah članicah EU, ki želijo sodelovati v mehanizmu). To predstavlja pomemben korak k obnovitvi zaupanja v evropski bančni sistem.

Uredba bo začela veljati potem, ko jo bo odobril Svet EU in bo objavljena v Uradnem listu Evropske unije. Z začetkom veljave bo ECB lahko uradno začela izvajati vse temeljne pripravljalne dejavnosti, ki ji bodo omogočile, da 12 mesecev pozneje v celoti prevzame nadzorne naloge.

» Danes je bil narejen resničen korak naprej k oblikovanju bančne unije, ki je osrednji element prave ekonomske in monetarne unije. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da izpolnimo vse organizacijske zahteve, tako da bomo eno leto potem, ko bo zakonodaja stopila v veljavo, lahko začeli izvajati naše nadzorne pristojnosti. Veseli nas, da bomo v sodelovanju z nacionalnimi centralnimi bankami lahko prispevali k obnovitvi zaupanja v bančni sektor,« je dejal predsednik ECB Mario Draghi.

Vzporedno s sprejemom uredbe sta predsednik ECB Mario Draghi in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz podpisala deklaracijo, s katero se obe instituciji zavezujeta, da bosta formalno sklenili institucionalni sporazum o praktičnih vidikih njunega sodelovanja o vprašanjih, povezanih z enotnim mehanizmom nadzora.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije