Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB üdvözli az egységes felügyeleti mechanizmusról szóló európai parlamenti határozat elfogadását

2013. szeptember 12.

Az Európai Központi Bank (EKB) üdvözli, hogy az Európai Parlament ma megszavazta a bankunió megteremtését előkészítő jogszabályt. A hitelintézetek prudenciális felügyeletére vonatkozó szakpolitikák terén az EKB-ra specifikus feladatokat ruházó tanácsi rendelet (a Rendelet) értelmében új bankfelügyeleti rendszer jön létre, amely egységes felügyeleti mechanizmust teremt az euroövezet (és az egységes felügyeleti mechanizmushoz csatlakozni kívánó más EU-tagállamok) bankjai számára. Ez fontos lépés az európai bankrendszer iránti bizalom helyreállítása felé.

A Rendelet azután lép hatályba, hogy jóváhagyta az EU Tanács, és megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Hatálybalépése lehetővé teszi az EKB-nak az összes kulcsfontosságú előkészület megtételét, hogy egy évvel később teljes mértékben készen álljon felügyeleti feladatainak ellátására.

„Ma komoly lépést tettünk a valódi gazdasági és monetáris unió alapelemének számító bankunió megteremtése felé. Mindent megteszünk az összes szervezeti feltétel megteremtéséért, hogy a jogszabály hatálybalépésétől számított egy év múlva vállalhassuk a felügyeleti feladatok ellátását, és örömmel várjuk, hogy a nemzeti hatóságokkal együtt dolgozva hozzájárulhassunk a bankszektor iránti bizalom helyreállításához” – nyilatkozta Mario Draghi, az EKB elnöke.

A Rendelet elfogadásával párhuzamosan Mario Draghi és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke nyilatkozatot írt alá, amelyben mindkét intézmény vállalta, hogy hivatalos intézményközi megállapodást köt, amelyben szabályozzák az egységes felügyeleti mechanizmussal összefüggő ügyek terén folytatott együttműködésük gyakorlati kérdéseit.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok